Hlavní obsah

Tři čtvrtiny lidí nevěří, že volby situaci zlepší, ukázal průzkum

Tři čtvrtiny lidí nevěří, že by nadcházející volby do Poslanecké sněmovny přinesly nějaký obrat k lepšímu. Čtvrtina lidí pak vkládá určité naděje na změnu do nových politických stran a hnutí. Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos pro Fórum Zlaté koruny.

Článek

Podle výzkumu oproti minulým volbám v roce 2010 hrají při rozhodování voličů ekonomické programy stran menší důležitost. Zájem o ně projevuje 55 procent dotazovaných, před minulými volbami to bylo až 68 procent. Významně oproti minulým volbám poklesl podíl těch, pro které jsou ekonomické programy stran jedním z hlavních kritérií při rozhodování, komu dát svůj hlas.

Nyní takto hodlá volit pouhých 12 procent dotazovaných, zatímco v roce 2010 to bylo 27 procent.

Téměř tři čtvrtiny Čechů podle průzkumu nevěří tomu, že se Česká republika v průběhu příštího roku dostane z recese. Na druhou stranu se 58 procent dotázaných domnívá, že i po volbách je zapotřebí pokračovat v reformách. Ty by se podle nich měly týkat trhu práce, veřejných financí a zdravotnictví. Za hlavní priority příští vlády pokládá 64 procent lidí řešení nezaměstnanosti.

Pro znovuzavedení progresivní daně z příjmu se vyslovilo v průzkumu 71 procent lidí. V roce 2010 si progresivní zdanění přálo 58 procent lidí.

Velmi skeptický je pak podle průzkumu postoj Čechů k zavedení eura. Proti urychlení postupu pro přijetí eura se vyslovilo v tomto výzkumu 87 procent dotázaných.

Průzkumu se v polovině září zúčastnilo 1070 respondentů ve věku od 18 do 65 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám