Hlavní obsah

Říjen bude v Česku nebývale chladný

Novinky, mif

Celý říjen bude teplotně podprůměrný. Podle měsíčního výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se navíc ještě výrazně ochladí na přelomu října a listopadu. Očekávat lidé mohou také zvýšené množství srážek.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Uplynulé tři týdny byly teplotně podnormální. Končící týden s průměrnou teplotou kolem 6 °C byl velmi studený pro začátek října. V těchto dnech se odchylka od normálu většinou pohybovala od 4 do 6 °C. Týden byl i velmi suchý, na území republiky spadlo v průměru jen kolem 1 mm srážek,“ shrnuli meteorologové situaci v posledních dnech.

Podle nich se teplejšího počasí nedočkáme ani v následujících čtyřech týdnech. „Z hlediska teplotních charakteristik nastávající čtyřtýdenní období bude podprůměrné. Chladnější bude zejména závěr října. Naopak srážek očekáváme o něco více, než je průměr, a to hlavně v druhé a poslední dekádě předpovědního období,“ konstatovali meteorologové.

Nadcházející týden bude jasno až polojasno 

V pondělí by mělo být jasno nebo skoro jasno, místy zataženo s nízkou oblačností nebo mlhami, které se budou během dne částečně rozpouštět. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat v rozmezí 13 až 17 °C, při nízké oblačnosti kolem 11 °C. Ojediněle mrholení.

Stejná situace by měla být i v úterý a ve středu, rtuť v teploměrech však povyskočí vzhůru až o dva stupně Celsia. Ve čtvrtek bude většinou oblačno, místy přeháňky. Do konce týdne pak bude skoro jasno až polojasno, ráno a dopoledne bude postupně místy zataženo s nízkou oblačností a objevovat se mohou i mlhy. Nejvyšší denní teploty by neměly překročit hranici 16 °C.

Průměrná teplota v Česku od 7. října do 3. listopadu byla v letech 1981 až 2010 sedm a půl stupňů Celsia, průměrný úhrn srážek dosáhl 36 milimetrů. Průměrné hodnoty jsou pro celou ČR do nadmořské výšky přibližně 600 metrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám