Hlavní obsah

Babišovo členství v KSČ se propíralo v debatě v Praze, zasahovala i ochranka

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jámu lvovou připomínala čtvrteční debata lídrů hnutí ANO v pražském Slovanském domě. Do sálu se přišlo podívat na šéfa ANO Andreje Babiše pět stovek lidí a hned zkraje čelil několika ostrým dotazům. Hádka se strhla hlavně kolem komunistické minulosti Babiše a bývalého českého eurokomisaře Pavla Teličky, který ANO podporuje. V sále později zasahovala i ochranka.

Foto: David W Cerny, Reuters

Lídr hnutí ANO 2011 Andrej Babiš

Článek

„Pan Babiš i pan Telička nějak fungovali před rokem 1989 a připadá mi absurdní, že by takoví lidé zlepšili situaci v Česku,“ prohlásil mladý muž, což se setkalo s nevolí řady lidí v sále, kteří hučeli, pískali a křičeli „Co tady děláš?“ a „Vypadni!“.

Teličky se slova dotkla, ale upozornil, že svoji minulost v KSČ nikdy nezakrýval. „Je to chyba, které jsem se dopustil a nesmažu ji. Ale myslím si, že jsem si ji za těch 24 let odpracoval. A taky až po 24 letech uvažuji, že se budu politicky angažovat,“ řekl Telička a za svá slova sklidil mohutný potlesk.

Babiš na kritiku reagoval, že v sále určitě je řada členů ODS, TOP 09 či Strany svobodných občanů, což dotyčný odmítl. Lídr ANO uznal, že jeho členství v KSČ byla chyba. „Byl jsem člen KSČ, ale donutila mě k tomu máma, která dělala vše pro to, abych se tam dostal kvůli kariéře,“ přiznal s tím, že nebyl hrdina, ale že si myslí, že to již odpracoval.

„Vybudoval jsem největší firmu, odvádím stovky miliónů na daních, odvádím miliardy do rozpočtu. A pokud se vám nelíbíme, tak nevím, proč jste přišel,“ dodal směrem k tazateli.

Tím ale neshody mezi lídry ANO a lidmi v sále neskončily a ještě několikrát se opakovaly třeba v souvislosti s biopalivy. Paní ve středním věku se dožadovala, že nechce tyto hádky poslouchat a že si přišla vyslechnout názory lídrů ANO. „Nemařte můj čas těmito lidmi,“ vyzvala.

Nakonec zakročili dva členové ochranky, kteří jednoho z lidí narušujících mítink ze sálu za potlesku většiny přítomných vyvedli.

„Jestli sám vybudoval podnik, zaslouží si podporu“

Babiš čelil i dalším ostrým dotazům – například kolem údajné spolupráce s StB (kvůli ní se Babiš soudí), jestli do Sněmovny nekandiduje jen proto, aby si pojistil, že čeští řidiči budou i nadále připlácet 500 korun ročně na biopaliva, zda bude jiný než lídr Věcí veřejných Vít Bárta nebo proč jsou na kandidátkách ANO „partajní turisté“.

Jedna ze seniorek v sále Babišovi naopak popřála mnoho štěstí a postěžovala si, že se svým důchodem 11 600 korun jen stěží vyžije. „Máte dost odvahy, abyste změnil politiky, které jsou ve Sněmovně jen za sebe? Jestli pan Babiš opravdu vybudoval podnik sám a bez podpor tak si myslím, že by si zasloužil naši podporu,“ řekla za potlesku sálu.

Později došlo na dotazy týkající se například podpory vědeckého výzkumu, podnikatelů, či podpory nových pracovních míst.

Reklama

Výběr článků

Načítám