Hlavní obsah

Zákon proti losovačkám nezabral, připouštějí úředníci. Švindluje se dál

Právo, Jindřich Ginter

Zákon o zadávání veřejných zakázek, který se od ledna opět novelizuje – za posledních necelých deset let již po devatenácté - měl zamezit tzv. losovačkám a dalším korupčním fíglům. Očividně nezabral. Většina úředníků, kteří mají na starosti administraci veřejných zakázek, se domnívá, že jsou už stejně domluvené předem.

Foto: Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Podle 70 procent úředníků nejsou současné tendry transparentnější než v době losovaček, a tak už pak ani nepřekvapí, že 95 procent firem se stále setkává se zmanipulovanými zakázkami. Vyplývá to z průzkumu mezi 500 zadavatelskými subjekty a 150 dodavateli, jenž pro ministerstvo pro místní rozvoj realizovala společnost Otidea.

„Změnil se zákon, praxe ale zůstala stejná. Zakázky se stále domlouvají dopředu. Většina úředníků si myslí, že když dostávají zadání pro přípravu veřejné zakázky, tak už je stejně ve skutečnosti rozhodnuto předem,“ shrnul výsledky výzkumu šéf  Otidea Tomáš Langr.

Podle něj ale platí, že čím více informací je k zakázkám zveřejněno, což nyní zákon vyžaduje, tím se stávají přece jenom průhlednější. „Z úřadů se dříve musely smlouvy a další informace páčit. To už teď není, musí je zveřejňovat,“ dodal Langr.

Další technická novela zákona o veřejných zakázkách vstoupí v účinnost od ledna 2014. Nakonec zachovává dosavadní hodnoty, od nichž je tendr nutné vyhlásit – u dodávek a služeb je to od miliónu korun, u stavebních prací od tří miliónů. Návrh, aby se i na stavby vyhlašovaly veřejné zakázky už od jednoho miliónu korun, padl.

Kanonáda novel. A po ní přijde zcela nový zákon 

Úředníci a podnikatelé často poukazují na až nesmyslné a chaotické změny v zákoně, kdy se neustále mění pravidla hry, což v důsledku transparentnost zakázek jen zhoršuje. Mnohdy ke změnám včas nejsou prováděcí předpisy.

A tak sotva vstoupí v účinnost i tato novela, na ministerstvu pro místní rozvoj se už pomalu připravují na přípravu dalších změn.

„Za dva roky by měl být připraven zcela nový zákon o zadávání veřejných zakázek a to v souvislosti s evropskými směrnicemi,“ potvrdil náměstek ministra pro místní rozvoj Pavel Herman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám