Hlavní obsah

Zeman chtěl být v dětství hajným, v pubertě nepracujícím důchodcem

Právo, Jan Trojan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyškov

„V dětství jsem toužil být hajným, protože jsem četl Káju Maříka a protože mám rád les.” Tak začal v pátek dopoledne Miloš Zeman svoji odpověď malému vyškovskému chlapci, jenž se ho zeptal, jak dlouho toužil být prezidentem. Ve Vyškově a následně v Kyjově prezident končil svoji třídenní návštěvu Jihomoravského kraje.

Foto: Jan Trojan, Právo

Prezident Miloš Zeman symbolicky předal ve Vyškově klíče od nových sanitek.

Článek

Na vyškovském náměstí prezident symbolicky předal klíče od sedmnácti nových sanitek jejich řidičům, pracovníkům Zdravotnické záchranné služby.

„Nechci se chlubit cizím peřím, na sanitkách nemám ani minimální podíl,“ prohlásil Zeman a vyjádřil poděkování jihomoravskému hejtmanovi Michalu Haškovi (ČSSD). Účelová dotace Jihomoravského kraje k nákupu sanitek dosáhla 32,4 miliónu korun.

Jako na jiných místech, také tentokrát Zeman vyzval občany k účasti v parlamentních volbách.

„Jste svobodní lidé, nenechte si nic nakukat. Čtěte program politických stran, ne jenom jejich slogany na billboardech. Přemýšlejte o jejich kandidátech a zjistěte, zda jsou to lidé, o kterých něco víte a kterých si vážíte. Volte tak, aby vaše volba na budoucí čtyři roky vedla k úspěšné vládě,“ apeloval prezident.

Obhajoval přímou volbu hlavy státu

Řekl také, že nedávno v lánském parku zasadil nádherný strom sekvojovec obrovský, který dorůstá výšky až sto metrů a dožívá se 2000 let (podle Wikipedie 2000 až 3000 let - pozn. red.).

„Takže tento strom bude svědkem asi čtyř set budoucích prezidentů České republiky, a já věřím, že všichni tito prezidenti už budou voleni přímo vámi občany, a nikoli jen 281 poslanci a senátory. Při parlamentní volbě prezidenta totiž nepotřebujete, aby kandidát na tuto funkci měl jakýkoli skutečný program. Nemusí jít do opravdového volebního boje, protože oněch 281 lidí se mezi sebou na základě stranických intrik může dohodnout, případně někteří z nich mohou být zkorumpováni. Ale osm miliónů oprávněných voličů zkorumpovat nemůžete,“ mluvil do potlesku Zeman.

Malému chlapci pod pódiem ve Vyškově prezident ještě řekl, že v pubertě toužil být důchodcem a nemuset pracovat.

„Tento sen se mně splnil; mezitím jsem prošel i funkcemi předsedy Sněmovny a předsedy vlády a po deseti letech odpočinku na Vysočině moji přátelé řekli – Miloši, jdi do toho a zkus to. Nebudu fíkus, nebudu oleandr, nebudu člověk, který se jen z Hradu dívá, co se děje v podzámčí, ale budu chodit mezi lidi, poslouchat jejich názory a snažit se je přenášet jak na vládu, tak na parlament. Protože právě od toho tady prezident je,“ zakončil své vystoupení ve Vyškově.

Ne obyčejní, ale normální lidé

Přidal ještě kritickou doušku na adresu politiků, kteří s oblibou používají výraz obyčejní lidé. „Zní to na první pohled sympaticky, ale čiší z toho papalášské pohrdání lidmi. Používejme raději výraz normální lidé,“ dodal.

Dar Vyškova předávaný starostou Karlem Goldemundem (ČSSD) okomentoval Zeman typicky: „Z vašich rukou jsem přijal nikoli víno, nýbrž lék. Lékaři mně řekli, že lehké suché bílé víno snižuje hladinu krevního cukru.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám