Hlavní obsah

Nájem v ubytovnách by měl být maximálně 1000 korun za lůžko, navrhuje ODS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Občanští demokraté chtějí zastropovat nájmy v ubytovnách na 1000 korun za lůžko. Lidé často platí násobky této částky, na které jim přispívá stát, a profitují z nich majitelé ubytoven. Místopředsedkyně strany Miroslava Němcová (ODS) plán ve čtvrtek představila v Ústí nad Labem.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Ubytovna v Ostravě-Přívoze

Článek

Zástupci ODS uvedli, že chtějí zamezit zneužívání systému sociálních dávek a "kšeftování s chudobou", které se právě na ubytovnách děje.

"Je jasné, že byznys s chudobou je jeden z naprosto šílených problémů. Proto tam máme limit, který říká, že na jedno lůžko v takové ubytovně může být maximálně limit 1000 korun včetně všech služeb, které k tomu náleží," uvedla Němcová.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS)

Dodala, že tuto sumu strana zvolila po dlouhých diskusích jako adekvátní. "Rozhodně bychom nešli nad limit 1100 korun, pokud by bylo nutné dojít ke kompromisu," řekla.

Ubytovny nyní nelze regulovat

Starosta Litoměřic za ODS Ladislav Chlupáč dodal, že provozovatelé těchto služeb by měli nést za lidi, které ubytovávají, plnou zodpovědnost. Připomněl případ z letošních povodní, kdy lidi ze zatopené ubytovny u Litoměřic zachraňoval krizový štáb.

Další severočeský kandidát ODS do parlamentních voleb Michal Voltr připomněl, že provozovatelé ubytoven v současnosti nasazováním vysokých cen nejednají protiprávně, zákon to umožňuje. "Nás jako obce trápí také absence normy na počet metrů čtverečních na obyvatele. Nikdo dnes proto nemůže regulovat, kolik v takovém bytě bydlí obyvatel," uvedl další kandidát ODS Jiří Sucharda.

Reklama

Výběr článků

Načítám