Hlavní obsah

Budu vydírat podnikatele, aby přispěli na státní dluh, přiznal Zeman

• Aktualizováno
Novinky, jas

Prezident Miloš Zeman v souvislosti s pondělním setkáním s přispěvateli do svého Nadačního fondu na splácení státního dluhu oznámil, že po podnikatelích, kteří jej budou doprovázet na zahraničních cestách, bude chtít, aby na umoření dluhu přispěli. Zeman to napsal na svém facebookovém profilu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miloš Zeman

Článek

Zeman stávajícím dárcům poděkoval, mrzí jej však fakt, že se k nim nepřidala podnikatelská sféra.

„Ale až budou chodit různí lidé a budou říkat – já bych potřeboval, abyste mě zařadil do podnikatelské mise, nebo já bych potřeboval, abyste se za nás přimluvil – v tomto případě přistoupím k vydírání, protože státní dluh je nás všech, ne jen dolních 10 000 000,“ uvedl prezident.

„Nedělám si iluze, že tato kapka v moři povede k drastickému snížení státního dluhu,“ uvedl v červnu, když fond představoval. Sám do něj každý měsíc dává 60 tisíc korun, tedy třetinu svého platu. Aktuálně se na účtu sešlo 310 532 korun.

Mluvčí prezidenta Hana Burianová v Radiožurnálu upřesnila, že to bude jen jedna z podmínek, na jejichž základě bude prezident podnikatele do mise vybírat. Připomněla, že Zeman se chce řídit hlavně potenciálním přínosem podnikatele a jeho šancemi uzavřít kontrakty.

Státní dluh
Státní dluh ke konci června činil 1,678 biliónu korun a za letošní první pololetí se zvýšil o 10,5 miliardy Kč.
zdroj: ČTK

V prvních měsících po zvolení do úřadu prezidenta Zeman navštívil všechny státy sousedící s Českou republikou. První návštěva mířila tradičně na Slovensko, následně zavítal do Rakouska, Polska a Německa. Minulý týden zavítal do bruselského centra EU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám