Hlavní obsah

Zeman tvrdě zatlačil na Bakalu, vmetl mu Viktora Koženého

Novinky, jas
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman po jednání zástupců státu s představiteli strategických firem v Moravskoslezském kraji navrhl, aby vlastník bytů OKD postoupil bytový fond například kraji. Z výnosů společnosti, která podle něj vydělává 1,2 miliardy korun ročně, by se měla financovat útlumová těžba do roku 2016.

Zeman o postoupení bytového fondu OKD krajiVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

Podle Zemana byly byty v roce 2004 prodány za desetinu tržní ceny. Následně však podle něj došlo k porušení dvou bodů smlouvy, v níž se kupec zavázal k sociálně a ekonomicky šetrnému útlumu a vlastník OKD Zdeněk Bakala se měl veřejně zavázat k odprodeji bytů. Podle prezidenta šlo „o dárek panu Bakalovi”.

Byty a také podíl v OKD prodala v roce 2004 vláda ČSSD.

Ve svém vystoupení jsem vyslovil hlubokou naději, že pan Zdeněk Bakala neskončí jako Viktor Kožený
prezident Miloš Zeman

Pak následoval nátlak ve formě sdělení, že Bakala určitě nechce skončit v očích veřejnosti jako Viktor Kožený, který po privatizaci opustil ČR a nyní žije mimo dosah české justice na Bahamách.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman

„Ve svém vystoupení jsem vyslovil hlubokou naději, že pan Zdeněk Bakala neskončí jako Viktor Kožený, a že ČR rozhodně nechce přispět ke krachu společnosti NWR,“ konstatoval prezident, podle něhož bylo reakcí na jeho návrh ”hluboké mlčení„, neboť účastníci setkání o firmě, na rozdíl od reálného akcionáře, nerozhodují.

Zeman rovněž uvedl, že advokátní kancelář, která pro stát zajišťovala prodej bytů, měla rovněž pracovat i pro Bakalu.

Firma chce jednat s premiérem a ministry

Předseda představenstva OKD Ján Fabián, který se schůzky účastnil, na tiskové konferenci Zemana a Rusnoka nevystoupil. Mluvčí firmy Marek Síbrt ČTK řekl, že prezidentovo vyjádření na tiskové konferenci nebude firma komentovat.

"Na dnešní schůzce, kterou organizoval pan premiér, jsme popsali situaci v naší společnosti a její restrukturalizaci. Zároveň jsme si vyslechli názory ostatních účastníků," uvedl mluvčí OKD. Firma podle něj očekává, že partnerem pro další jednání bude premiér a příslušní resortní ministři. "Slova pana prezidenta z tiskové konference nám dovolte nekomentovat," dodal Síbrt.

Zástupci OKD po jednání uvedli, že nadále trvají na uzavření dolu Paskov koncem roku 2014. Vláda by chtěla udržet útlumovou těžbu do roku 2016.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman a premiér v demisi Jiří Rusnok na tiskové konferenci po jednání s členy OKD

Premiér v demisi Jiří Rusnok uvedl, že vláda v současnosti pracuje na opatřeních k investicím a možnostem rekvalifikací pro horníky, kteří by mohli být propuštěni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám