Hlavní obsah

Do Sněmovny by se dostalo sedm stran, včetně SPOZ, ANO a lidovců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pokud by se v září konaly volby do Sněmovny, usedli by do poslaneckých lavic zástupci sedmi politických stran. Jasným favoritem je podle průzkumu agentury STEM sociální demokracie. Získala by 76 poslanců. Za ní by s velkým odstupem skončila KSČM, následují TOP 09 a ODS. Aktuální volební model předpovídá úspěch, tedy překročení klíčové pětiprocentní hranice, také hnutí ANO, zemanovcům a KDU-ČSL.

Foto: David Ryneš, Novinky

Předpokládaný zisk poslaneckých mandátů v září 2013 podle STEM.

Článek

Přestože ČSSD zůstává favoritem, ve srovnání s předchozími průzkumy by několik mandátů ztratila. Například dubnový volební model podle průzkumu STEM připisoval soc. dem. 91 poslaneckých mandátů. Do září tak o patnáct mandátů podle modelu přišla. „I když ztratila ve stranických preferencích, mezi pevnějšími voliči v modelu získává 30 procent,“ uvedla v pondělí agentura.

Šanci dostat se do Sněmovny má podle ní celkem sedm stran. Jako jediná výrazně neztrácí KSČM, která zůstává na druhém místě, dokonce si polepšila a dosahuje 15 procent. Za to by komunisté měli 34 poslaneckých křesel.

Třetí a čtvrté místo obsazují TOP 09 s ODS. Ty by podle modelového volebního výsledku získaly dvanácti-, respektive 11procentní podporu voličů.

Foto: David Ryneš, Novinky

Volební model k září 2013

Hnutí ANO Andreje Babiše by se zcela nově dostalo přes pětiprocentní práh. Podpora ANO se za posledních několik týdnů výrazně zvýšila, ve volebním modelu by získalo 7,7 procenta, v přepočtu 15 poslaneckých mandátů.

Strana práv občanů – zemanovci mezi předpokládanými voliči v modelu získává 7,4 procenta, tedy 15 poslaneckých mandátů.

Vývoj počtu mandátů podle volebních modelů STEM
stranadubenčervenzáří
ČSSD917976
KSČM352934
TOP 09344031
ODS243822
ANO--15
SPOZ6714
KDU-ČSL1078

„KDU-ČSL ve stranických preferencích zůstala pod pěti procenty, ve volebním modelu mezi předpokládanými voliči však v důsledku pevného volebního odhodlání příznivců získává 5,5 procenta,” uvádí STEM.

Agentura upozorňuje, že je potřeba počítat se statistickou chybou. U větších stran plus minus tři procentní body. U menších stran se pohybuje kolem plus minus dvou bodů. U přepočtu hlasů na mandáty je odchylka plus minus dva mandáty.

Suverenita ani Okamurův Úsvit by do Sněmovny neprošly

Strana zelených, kterou nedávno opustil někdejší předseda Martin Bursík, vede skupinu těch partají, které by se do Poslanecké sněmovny nedostaly. Zelení by podle STEM získali 1,9 procenta. Těsně za nimi by skončil s 1,6 procenta Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury. Pak následuje Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS) s 0,9 procenta a s 0,7 procenta Suverenita Jany Bobošíkové (ta jde do voleb jako součást pravicového bloku Hlavu vzhůru). Výsledky jiných stran STEM neuvedl.

Stranické preference v září 2013
ČSSD21,9 %
KSČM10,5 %
TOP 099,1 %
ODS7,6 %
ANO5,2 %
SPOZ5,1 %
KDU-ČSL3,9 %
Strana zelených1,9 %
Úsvit1,6 %
DSSS0,9 %
Suverenita0,7 %

poz.: Zbývající počet do 100 % tvoří hlasy pro další menší strany a nerozhodnutí voliči.

Předkládaný volební model zanedbává nerozhodnuté občany a ty, kteří nejsou ochotni uvést žádné preference. Opírá se o dosažené výsledky v posledních volbách a částečně si všímá pevnosti vazby k volené straně.

Podle STEM je ochotno přijít k volbám 59 procent Čechů, 18 procent svou účast jasně odmítá a 23 procent lidí ještě neví. Agentura provedla průzkum mezi 29. srpnem až 8. zářím mezi tisícovkou lidí starších 18 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám