Hlavní obsah

Vláda navrhuje prodloužit pronájem gripenů o 14 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministr obrany v demisi Vlastimil Picek navrhl smlouvu, která počítá s prodloužením pronájmu letounů gripen o 14 let. Informoval o tom na středeční tiskové konferenci po jednání vlády.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr obrany Vlastimil Picek

Článek

Kontrakt bude koncipován na 12 let s dvouletou opcí. Nájem bude levnější o 32 procent oproti současnosti. Gripeny budou také postupně modernizovány, aby splňovaly normy NATO a bylo je možné použít nejen proti vzdušným, ale i pozemním cílům.

Aktuální nabídka švédské strany platí do konce října. Koncem srpna premiér v demisi Jiří Rusnok oznámil, že jeho kabinet o případném prodloužení kontraktu na pronájem švédských nadzvukových stíhaček nerozhodne, chce však svým nástupcům připravit veškeré podklady, „aby rozhodnutí bylo jednoduché”. Švédové momentálně čekají, jak se česká strana rozhodne. [celá zpráva]

„Věřím, že švédská strana pochopí naši momentální specifickou politickou situaci,” uvedl Rusnok v srpnu. „Definitivní podepsání smlouvy může být odloženo na moment, kdy přijde nová vláda, což může být konec roku, začátek příštího roku,” nastínil také.

Po 12 letech se rozhodne, co dál

Plánovaná modernizace nadzvukových stíhaček mimo jiné umožní nasadit je v případě spojeneckých zásahů, jakým byla třeba kontrola vzdušného prostoru nad Libyí. Do ní se čeští piloti nemohli zapojit, neboť systémy gripenů neumožňovaly propojení se systémy dalších zemí.

Po 12 letech nového pronájmu se může Česká republika rozhodnout, zda nájem ukončí, nebo v něm bude nadále pokračovat, řekl mluvčí ministra obrany Jan Pejšek. Po uplynutí další smlouvy budou letouny zhruba v polovině své životnosti. "Pokud by se někdo domníval, že po (dalších) 14 letech letoun bude zastaralý, není tomu tak," uvedl Picek.

Původní desetiletý pronájem nadzvukových stíhaček se blíží ke konci. Smlouvu o pronájmu 14 letadel na deset let, který přijde na 20 miliard korun, podepsali zástupci armády v červnu 2004. První gripeny přiletěly v dubnu 2005.

Reklama

Výběr článků

Načítám