Hlavní obsah

Já u lopaty začínám, jiní politici by u ní měli skončit, prohlásil Zeman v Lánech

Právo, Petr Janiš

Prezident Miloš Zeman se v neděli znovu ohradil proti výtkám, že se nechová nadstranicky. „Jsou lidé, které zajímá Miroslav Kalousek. Jsou lidé, které zajímá Bohuslav Sobotka. A já jsem člověk, kterého zajímá sekvojovec obří. Každý z nás má jiné priority,“ reagoval v neděli milovník stromů Zeman, když vysadil v Lánech s ministrem životního prostředí Tomášem Podivínským obří sekvojovec.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miloš Zeman s ministrem životního prostředí Tomášem Podivínským (vlevo) zasadili v Lánech sekvojovec.

Článek

„Myšlenka, že někteří politici by měli skončit u lopaty, není tak úplně zanedbatelná, ale my s panem ministrem u té lopaty spíše začneme,“ řekl Zeman.

Zopakoval, že minulý týden při své cestě po Zlínsku ani jednou nejmenoval žádnou politickou stranu. „Doporučuji tedy pánům Kalouskovi a Sobotkovi, aby v zájmu svého duchovního povznesení navštívili některý z mých mítinků, tedy setkání s občany, a přesvědčili se o tom sami,“ dodal Zeman.

Prezidenta nevyvedla z klidu ani připomínka, že jeho podobizna je na billboardech SPOZ. „Vy jste v životě neposílal dopis, pane redaktore? Takže prosím, abyste si nepletl podobiznu s poštovní známkou. To je totéž, a nechci nikoho urazit, jako kdybych v případě strany lidové prohlásil, že billboard se slunečnicí je reklama na rostlinný olej,“ řekl Zeman.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miloš Zeman zasadil v Lánech sekvojovec.

V sobotu se na internetu objevila fotka lobbisty Miroslava Šloufa, jak si vykračuje po Lánech s igelitkou v ruce. „Miroslav Šlouf nebyl v Lánech ani teď, ani kdykoli od mé inaugurace, takže jsme se nepotkali,“ uvedl Zeman.

Proevropského prezidenta nechal klidným nový výpad jeho předchůdce Václava Klause proti Evropské unii. Klaus se obul do evropských zelených, kteří podle něho chtějí z EU udělat nový kotel národů po vzoru bývalého SSSR. [celá zpráva]

„Kotel národů neboli anglicky melting pot se používá spíše než v Sovětském svazu ve Spojených státech. Doslova to znamená tavicí kotlík, kde se postupně asimilují jednotlivé národnosti,“ řekl Zeman s tím, že ovšem Klausův manifest nečetl a nechce se vyjadřovat k něčemu, co nezná autenticky.

V Lánech sázel lidovecký lídr

„Kdybych já kritizoval evropské zelené, tak by to bylo v důsledku jejich odporu k jaderné energetice. A já si velmi vážím toho, že pan ministr životního prostředí Podivínský navštívil Temelín hned týden nebo dva týdny po svém uvedení do funkce,“ dodal Zeman.

Strom, který od Podivínského dostal a který spolu do zahrady lánského parku zasadili, se jmenuje sekvojovec obrovský (Zeman řekl obří - pozn. red.). Věnoval mu ho právě Podivínský. Ten kandiduje za lidovce jako lídr v Moravskoslezském kraji.

Ministr přemýšlel, co by Zemana co nejvýstižněji symbolizovalo. „Přišel jsem na tu ideu se sekvojovcem obrovským. Je to totiž strom, který se dožívá více než dvou tisíc let, je to jeden z nejvyšších stromů na planetě. Prostřednictvím tady toho sekvojovce bude pan prezident dohlížet nejméně na dalších 200 prezidentů, kteří přijdou po něm,“ řekl Podivínský.

Související témata

Foto: Novinky
Foto: Michal Burian, ČTK

Ministr životního prostředí Tomáš Podivínský

A zatímco ministr chtěl při sázení už odložit náčiní, Zeman oběma nařídil ještě pět lopat připravené hlíny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám