Hlavní obsah

Na Šumavě rostou. Co hodina, to deset kilo hřibů

Právo,

Rostou, nerostou? Na Šumavě teď rozhodně rostou. „Za dvacet let, co jezdím na Kubovu Huť, jsem takovou žeň hříbků ještě nezažil. Za čtyři hodiny jsme nasbírali s manželkou přes čtyřicet kilo praváků. Počítali jsme je jen do pětistovky, pak jsme to vzdali,“ řekl Právu Miroslav Pokorný.

Foto: Jitka Götzová

Manželé Pokorní s úrodou praváků ze šumavských lesů

Článek

Paní Jitka po obědě svého manžela držela doma téměř násilím, aby jí znovu nezmizel v šumavských lesích.

„Musíme už jet do Prahy. A co bychom s takovým množstvím hub dělali? Máme sice spoustu kamarádů, podělíme je, něco se usuší, něco zavaří...,“ poznamenala.

Netajila, že jiné houby než praváky nesbírají. „A to se mi ráno do lesa moc nechtělo. Pršelo, ale pak se počasí umoudřilo. Jenže košíky jsme měli za chvilku plné, tak jsem zavolala sestře, ať pro ně přijede autem a přiveze další tašky. Je to pro mne nejkrásnější dárek k dnešním narozeninám,“ pochlubila se Pokorná.

Podmínky pro růst hub se po několika teplých a suchých letních týdnech výrazně zlepšily a houby už v některých částech Česka rostou hojně.

Nejlepší situace je podle předsedy České mykologické společnosti Jaroslava Jandy v západních a jižních Čechách. „Velmi úspěšní mohou nyní houbaři být zejména na Karlovarsku a v Pošumaví,“ sdělil Janda.

Anketa

Byli jste letos na houbách?
ano a našel/a jsem jich dost
16 %
ano, ale moc jsem jich nenašel/a
26 %
ano, ale nenašel/a jsem nic
17,3 %
na houbách jsem letos nebyl/a
40,7 %
Celkem hlasovalo 21534 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám