Hlavní obsah

Babiš loví zvučná jména. Kývne mu po Švancarovi i Jágr?

Právo, Jan Rovenský, Jan Martinek

Už jen necelé dva měsíce před volbami to v politickém zákulisí vře. Strany mezi sebou válčí o kandidáty zvučných jmen. Čas mají už jen do 17. září, kdy listiny musejí předložit ministerstvu vnitra.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Podnikatel a politik Andrej Babiš

Článek

Hned dva úspěšné zářezy si může připsat hnutí ANO miliardáře Andreje Babiše. Tomu se totiž podařilo před nosem ODS vyfouknout úspěšného podnikatele a majitele společnosti BEST Tomáše Březinu.

Zároveň odlákal od hnutí Pro sport a zdraví exministra školství Josefa Dobeše příbramského fotbalového útočníka Petra Švancaru.

Nedávno se také v politických kuloárech vynořila spekulace, že hokejista Jaromír Jágr, který léta slovem i svými milióny podporoval nyní decimovanou ODS, se po letech rozhodl změnit dres a v kampani začne podporovat právě ANO.

Je to skvělá posila, podnikatel roku, zaměstnává spoustu lidí, skvěle mluví a má stejné názory jako já.
Andrej Babiš o Tomáši Březinovi

O tom, že se Jágr chystal pomáhat jeho hnutí, ale Babiš v neděli nic nevěděl. „Vím, že Jaromír Jágr pro nás točí televizní spoty na vodňanskou drůbež. Ale pokud mě podpoří v kampani, tak to bude určitě skvělé,“ řekl Babiš Právu.

Březina byl členem ODS

Babiš za velkou výhru ale považuje kandidaturu Březiny,  jehož firma se specializuje na betonové stavební prvky pro venkovní a zahradní architekturu a má dvacítku továren po celé republice.

„Byl členem ODS a někdy na konci 90. let ze strany odešel kvůli Václavu Klausovi. Martin Kuba (šéf občanských demokratů) ho lámal, aby vedl kandidátku ve Středočeském kraji, ale nakonec skončí u mě. Je to skvělá posila, podnikatel roku, zaměstnává spoustu lidí, skvěle mluví a má stejné názory jako já,“ sdělil Právu Babiš. Konečné podoby kandidátek schválí vedení ANO ve čtvrtek.

To, že Babiše podpoří fotbalista Švancara, potvrdil Právu šéf hnutí Pro sport a zdraví Dobeš.

„Nabídl jsem mu, aby kandidoval v Jihomoravském kraji, vzal si několik dní na rozmyšlenou, ale nakonec se rozhodl pro ANO,“ podotkl Dobeš.

Zemanovci přetahují dobešovce

Švancara do Příbrami přišel v létě z Brna, kde poslední ligová kola strávil převážně na lavičce náhradníků, ačkoliv byl nejlepším střelcem týmu.

Podle Dobeše ale mezi jeho lidmi loví i jiné strany, nejen Babiš.

„Vypadá to, že letos je o sportovce veliký zájem. Dostávám informace od našich členů z regionů, že předseda SPOZ Zdeněk Štengl oslovuje naše některé lidi a nabízí jim, aby jako nezávislí přešli k zemanovcům a kandidovali za ně,“ řekl Právu.

„A to se neděje jen nám, jak jsme viděli na příkladu ČSSD,“ dodal Dobeš s narážkou na přestup například senátora a cyklisty Jozefa Regece z ČSSD ke SPOZ.

Babiše podpoří i Jančura a Bernard

Hnutí ANO podpoří i podnikatel a majitel společnosti Student Agency Radim Jančura. „Budu podporovat pana Babiše, protože mu věřím jako člověku,“ sdělil včera Právu. Bude se k němu hlásit v médiích, byť na billboardy se s Babišem vyfotit nenechá.

Za kandidujícím miliardářem stojí i další velkopodnikatel, Stanislav Bernard, majitel stejnojmenného pivovaru. Bernard kandidoval v senátních volbách v roce 2008 za ODS, prohrál ale v souboji se současným soc. dem. předsedou Senátu Milanem Štěchem.

Foto: archiv Právo, Právo

Stanislav Bernard na snímku z roku 2010

ODS dnes jeho přízeň ztratila: jak v neděli Právu řekl, v kampani nebude přímo podporovat žádný subjekt, Babiš má však jeho sympatie.

„Pokud bych měl dnes uvažovat o tom, koho podpořím, tak jedině Babiše. Je to schopný člověk, vybudoval impérium. V protikorupčním fondu jsme se o něm mockrát bavili, ale nikdy o něm nezaznělo nic negativního, co se korupce týče. To považuji za velice důležitý aspekt,“ řekl Právu Bernard, spoluzakladatel Nadačního fondu proti korupci, který vede miliardář Karel Janeček.

Související téma

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miliardář a šéfa potravinářského gigantu Andrej Babiš byl zvolen předsedou ANO 2011.

Ten se doposud nevyjádřil, koho by v kampani podpořil, jen varoval před nástupem levice.

Reklama

Výběr článků

Načítám