Hlavní obsah

Naposledy. Příště budou padat hlavy, řekl k totálnímu kolapsu D1 ministr

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministru dopravy Zdeňku Žákovi došla trpělivost se stavem uzavírek na rekonstruované dálnici D1. Poté, co hlavní spojnici Prahy s Brnem v neděli zablokovala téměř 30kilometrová kolona, za kterou mohla především nesmyslná uzavírka, nakázal generálnímu řediteli Ředitelství silnic a dálnic Davidu Čermákovi, aby se podobné situace už neopakovaly, jinak budou padat hlavy.

Foto: http://www.dopravniinfo.cz/

Inkriminovaný špunt na D1 na 81. kilometru v pondělí odpoledne. Nápor návštěvníků z brněnské Velké ceny nemohl pojmout, ani kdyby řidiči pravidlo zipu ovládali excelentně.

Článek

„Pokračování stávajícího režimu uzavírek na D1 považuji za neúnosné. Generálnímu řediteli ŘSD jsem proto uložil, aby přijal okamžitá opatření, která zabrání opakování situace z neděle 25. srpna. Není možné, aby byl převeden provoz do jednoho pruhu, aniž by se v daném místě pracovalo,“ prohlásil ministr.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Žák přichází na jednání vlády

Generálnímu řediteli ŘSD proto uložil sestavit krizový tým, který bude nepřetržitě monitorovat práce na dálnici. „V případě, že se na dálnici objeví uzavírka, kde se nepracuje, odpovědný tým okamžitě zjedná nápravu. Pokud se bude situace z neděle 25. srpna opakovat, vyvodím z ní okamžitě personální závěry,“ uvedl Žák.

Pokud se nepodaří odstranit uzavírku, kde se nepracuje, viník bude zveřejněn na webu
Zdeněk Žák, ministr dopravy

Podle něj je třeba změnit praxi povolování uzávěrek, k němuž prý dosud stát přistupoval příliš benevolentně a upřednostňoval zájmy stavebních firem před zájmy lidí. „Pokud se v budoucnu nepodaří vyhovět žádosti krizového týmu a odstranit uzavírku, kde se nepracuje, bude viník okamžitě zveřejněn na webu ministerstva dopravy a ŘSD,“ doplnil ministr.

V místě omezení se musí pracovat

Dopravní omezení navíc podle něj musí být jasně zdůvodněno a na inkriminovaném úseku se musí skutečně pracovat.

Téměř 30kilometrová kolona se na dálnici D1 vytvořila v neděli odpoledne směrem na Prahu v oblasti Vysočiny. ŘSD zatím vinu svádělo zejména na nehody. Svědci si ale stěžovali na to, že provoz zhoustl zejména kvůli dopravnímu omezení na 81. kilometru, kde je provoz sveden do jednoho pruhu, přestože prý v uzavřeném pruhu neprobíhají žádné práce.

Foto: Novinky.cz, Mapy.cz

Před místem uzavírky na 81. kilometru dálnice D1 se vytvořila až 25kilometrová kolona.

„Omezení je dlouhé pouze pár metrů, nicméně provoz bylo možné zachovat pouze v jednom jízdním pruhu, provizorní oprava nebyla technicky možná a pouštět dopravu byť na několik hodin na toto místo by ohrožovalo bezpečnost provozu. Uzavírku stanovilo ministerstvo dopravy,“ uvedla mluvčí ŘSD Nina Ledvinová. [celá zpráva]

„Trochu jsme se s kolegy divili, proč v době očekávaného náporu z Brna muselo zůstat omezení na 81. kilometru, žádné práce tam, pokud vím, přes víkend neprobíhaly. Myslím, že při troše dobré vůle by to šlo zařídit, ale to je věcí stavbařů,“ řekla poněkud diplomaticky už v neděli večer jihlavská policejní mluvčí Dana Čírtková.

Související téma

Na to ŘSD reagovalo tím, že díly potřebné na opravu části mostu se vyrábějí na míru, a nejsou proto okamžitě k dispozici. To byl podle mluvčí společnosti důvod, proč "řidiči na tomto místě ani žádnou stavební činnost zatím nemohli vidět".

Reklama

Výběr článků

Načítám