Hlavní obsah

Z Bursíka si někdo vystřelil, vymyslel mu novou stranu s podporou Dalíka a Čunka

Novinky, Václav Lang
Aktualizováno

Z bývalého šéfa Strany zelených Martina Bursíka si někdo vystřelil. Poté, co v pátek oznámil ukončení členství ve straně, se v pondělí ráno v mailových schránkách některých médií objevila zpráva o tom, že Bursík zakládá novou stranu s názvem Čtvrtá strana. Její webové stránky jsou precizně provedené, přesto jde ale o podvod.

Foto: Reprofoto Čtvrtá strana

Web Čtvrté strany. Na snímku Martin Bursík, Marek Dalík a Jiří Čunek.

Článek

Stránky falešného subjektu obsahují program nové strany, odkaz na facebookový profil, vyjádření některých politiků i kontakt na tiskovou mluvčí. Ta dokonce komunikuje s médii.

Foto: Reprofoto Čtvrtá strana

Webová stránka Čtvrté strany

Pozornost však vzbudí pohled na některé tváře, s nimiž údajná strana navazuje podle webu spolupráci. V hlavičce je vyobrazen Martin Bursík spolu s lobbistou Markem Dalíkem a někdejším šéfem lidovců Jiřím Čunkem. Jinde na webu zase svou podporu slibuje ekonom Jan Švejnar nebo expremiér Mirek Topolánek.

Primitivní provokace s cílem mne poškodit
Martin Bursík

"Zárukou našeho otevřeného přístupu je Martin Bursík, který se v životě dokázal domluvit s nečekanými partnery: ODS Mirka Topolánka i KDU-ČSL Jiřího Čunka. On je garantem schopnosti kompromisu a naprosté tolerance divergentních až protichůdných postojů," hlásá web.

Peake spolupráci odmítla

O spolupráci prý nová strana jednala i s Karolínou Peake. Ta to ale pro Novinky rezolutně popřela. O nové straně prý nemá ponětí, slova, která jsou uvedená na webu pod jejím jménem, prý nejsou pravdivá.

Také sám Bursík odmítl, že by se podílel na vzniku této strany. „Nemám s tím nic společného. Primitivní provokace s cílem mne poškodit,“ napsal Novinkám v SMS zprávě.

Pochybnosti vzbuzuje i bližší pohled na technické údaje stránky. Doména je zaregistrovaná se sídlem v Panamě.

Podporují země třetího světa

Tisková mluvčí subjektu, která se představila jako Kamila Malá, zareagovala po zveřejnění článku a odmítla domněnky o tom, že by se jednalo o podvod. Nad reakcí Bursíka a Peake se podivila.

Související téma

Na dotaz, proč strana zvolila doménu registrovanou v Panamě, bez zaváhání odpověděla: „Čtvrtá strana podporuje rozvoj zemí třetího světa, jde o jednu z jejích programových priorit. Zároveň jsme odhodláni šetřit prostředky podporovatelů i voličů a panamské domény jsou prostě levné.”

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám