Hlavní obsah

Zeman nabízel Schwarzenbergovi post velvyslance v Rakousku. Nepochodil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman nabízel před čtvrt rokem tehdy ještě ministrovi zahraničí a šéfovi TOP 09 Karlu Schwarzenbergovi post velvyslance v Rakousku. Ten to však odmítl. Prezident to uvedl na Radiožurnálu v nedělních Hovorech z Lán.

Foto: David W Cerny, Reuters

Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg v průběhu prezidentské kampaně

Článek

Podle Miloše Zemana se to stalo ještě v době, kdy nebylo ani ponětí o vládní krizi a ani o předčasných volbách.

Mezi předpoklady, kvůli kterým to učinil, jmenoval mimo jiné to, že Schwarzenberg má v Rakousku rodinu, ovládá jazyk. Byla by to tedy jak prohlásil Zeman „důstojná tečka za jeho politickou kariérou“.

Schwarzenberg: Nemělo by to pro mě smysl

„Ano, je to pravda,“ potvrdil Schwarzenberg Právu. Zároveň vyjmenoval tři důvody, proč Zemanovu nabídku ihned odmítl.

„Zaprvé by to pro mě nemělo žádný smysl. Ve Vídni jsem 41 let žil, a jak jsem mohl, vrátil jsem se domů. Proč bych chtěl znovu do Vídně, když jsem tak dlouho čekal, abych se dostal do Prahy?“ řekl Právu Schwarzenberg.

Dále mu vadilo, že by se jako velvyslanec musel vzdát postu předsedy TOP 09. „A za třetí bych popřel to, co jsem vždy říkal, a sice že prezident velvyslance pověřuje, nikoliv jmenuje,“ uvedl Schwarzenberg. „Bylo to takové těšínské jablíčko,“ uzavřel.

Zeman si v rozhovoru neodpustil rýpnutí do Schwarzenberga slovy, že byl vlastně jen maskotem Miroslava Kalouska a říkal jen to, co on mu poradí. S maskoty se nemá válčit, dodal Zeman.

Reagoval tak na Schwarzenberův útok proti němu v rakouském nedělníku Presse am Sonntag, ve kterém šéf TOP 09 řekl, že prezidentovi jde jen o osobní moc a kvůli dlouholeté konzumaci alkoholu ztratil morální zábrany.

"Premiéra jmenuji na návrh vítězné strany"

Zeman se také vyjádřil ke jmenování budoucího předsedy vlády, která vzejde z předčasných voleb. Sestavením kabinetu podle svých slov pověří toho, koho mu doporučí vítězná strana. Reagoval tak na spekulace, podle kterých ve favorizované ČSSD upřednostňuje jejího prvního místopředsedu Michala Haška před šéfem strany Bohuslavem Sobotkou.

"Já jsem jasně řekl, a rád to zopakuji, že premiérem jmenuji toho představitele vítězné strany, kterého mě tato strana doporučí," řekl Zeman.

Nadále má ale za to, že by vítěz voleb měl při nominaci přihlédnout k vůli voličů a preferenčním hlasům. Sobotka s Haškem oba kandidují na jinu Moravy. V minulých sněmovních volbách tam získal Hašek více preferenčních hlasů než Sobotka.

Odsoudil protiromské pochody

Zeman v Hovorech z Lán také odsoudil sobotní protiromské demonstrace a pochody v českých městech. Pro zlepšení situace sociálně slabých Romů je podle něj třeba rozbít také bílé mafie, které jejich prostřednictvím zneužívají sociální dávky, a investicemi podpořit zaměstnanost.

Účastníky sobotních pochodů zařadil k neonacistickým bojůvkám, které ve svém březnovém inauguračním projevu označil za jeden z ostrovů negativní deviace. Připomněl, že v červnu při pietním aktu u příležitosti 71. výročí vyhlazení Lidic řekl, že za častým výkřikem z protiromských demonstrací "Čechy Čechům!" slyší nacistický výkřik "Juden raus!".

Sociální dávky jako například příspěvek na bydlení, které od státu dostávají Romové, podle Zemana inkasují bílé mafie, které Romům za předražené peníze pronajímají byty. "Začněme konkrétními akcemi, rozbitím těchto bílých mafií, ať Romové platí přiměřené nájemné," řekl prezident. Pak bude podle něj možné příspěvek na bydlení omezit.

Podle Zemana je potřeba vytvářet nová pracovní místa. "Jedině investice, rozumné investice samozřejmě, vytvářejí nová pracovní místa," zopakoval prezident svá dřívější vyjádření.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám