Hlavní obsah

Klaus se vrátí, tvrdí Bobošíková. Strana se má jmenovat SUPR

Právo, Jiří Ovčáček

Šéfka strany Suverenita Jana Bobošíková se velmi vážně zabývá projektem vzniku politického uskupení, které by zastřešil Václav Klaus. V rozhovoru prozradila, že nové seskupení by se mohlo jmenovat SUPR klausovci podle slov SUverenita a PRosperita. Václav Klaus v sobotu řekl, že nad návratem do politiky vážně uvažuje.

Foto: archiv, Právo

Jana Bobošíková

Článek

Jak vidíte šanci, že se Václav Klaus vrátí do aktivní politiky, třeba tím, že zastřeší politické hnutí?

Osobně jsem přesvědčena, že Václav Klaus se do aktivní politiky vrátí.

To znamená, že by se mohl zúčastnit předčasných voleb do Sněmovny?

Myslím, že tu formu necháme na něm, ale jsem přesvědčena, že se vrátí. A proč to říkám. S Václavem Klausem jsem v kontaktu, a nejenom z osobních rozhovorů, ale i z jeho veřejných vystoupení je zcela jasně vidět, že Václavu Klausovi leží na srdci osud ČR, že ho trápí a není spokojen, jak se potápí ekonomika ve srovnání s tím, jak země kolem nás rostou.

Že ho trápí, jak ČR vymírá, že ho trápí třeba i to, jak se přelévá moc od volených zástupců k orgánům činným v trestním řízení.

To všechno jsou věci, ke kterým se pravidelně na svých stránkách a prostřednictvím svých přednášek vyjadřuje. Václav Klaus rozhodně není člověk, který by seděl s rukama v klíně a který by byl lhostejný. Takže z toho usuzuji, že by se mohl vrátit.

Vaše strana se nyní jmenuje Suverenita – blok Jany Bobošíkové. Pokud by se Václav Klaus vrátil, a předpokládám, že by spolupracoval právě s vámi, změnil by se název?

Jednou z možností je SUPR klausovci. Kdy SUPR je SUverenita a PRosperita. Pokud se bude pan prezident angažovat, tak budeme muset udělat velmi rychlý harmonogram, kdy bude muset být velmi rychle sjezd strany, kdy se bude muset přejmenovat, kdy budeme muset do 17. září dát dohromady kandidátky.

Předpokládám, že na nich najde místo mnoho osobností, které se hlásí právě k proudu klausovců. Musela by tak být kromě urychlené volební kampaně podniknuta řada organizačních a právních kroků směrem k resortu vnitra.

Znamená to, že zde vzniknou dva bloky spojené se silnými jmény. Na jedné straně zemanovci, na druhé klausovci?

I to se může stát.

Myslíte si, že v budoucnu by tyto dva bloky mohly o zemi rozhodovat?

O tom, kdo bude rozhodovat o ČR, rozhodnou občané ve volbách. Jedna věc je, co bych si přála. A já bych si přála stabilitu. Zeman s Klausem byli stabilita a prosperita. Sobotka s Kalouskem jsou deficity, chudoba a strach z budoucnosti. To je prostě neoddiskutovatelná realita.

Vy jste nyní předsedkyní strany. V případě, že se Václav Klaus vrátí, odsunete se někam stranou, nebo budete tvořit tandem?

To je opravdu spekulace, ale pokud by Václav Klaus chtěl být předsedou toho volebního uskupení, tak budu první, kdo bude přesvědčovat všechny zúčastněné v sále, aby zvedli ruku pro to, aby se Václav Klaus stal předsedou.

Skutečně si myslíte, že bude poptávka po politické straně, která se bude hlásit k Václavu Klausovi a ke klausismu? Odkazuji na průzkum pro ČT, podle kterého si tři čtvrtiny lidí návrat Václava Klause nepřejí.

Jestliže si tři čtvrtiny nepřejí, tak je zde ještě jedna čtvrtina, která říká něco jiného. Jsem přesvědčena, že mezi lidmi, kterým není jedno, v jaké zemi žijí, bude poptávka po malém, silném státu, po rovných podmínkách pro podnikání, po seškrtání nejrůznějších neoprávněných výhod různých lobbistických skupin, po realistické politice směrem k EU, po vyrovnaném hospodaření a hlavně po prosperitě.

Neobáváte se ale, že Václav Klaus si uškodil novoroční amnestií?

Pokud Václav Klaus řekne své ano, tak proti němu bude využito všechno, co kdy udělal i neudělal. Nejenom ta novoroční amnestie. Samozřejmě že se Václava Klause mnoho současných politických šíbrů obává. Protože politici jsou dnes lidé, kteří upřednostňují své osobní zájmy před zájmy ČR.

Politika je jich plná. Říkám jim toxičtí lidé. Václav Klaus, ať je, jaký chce, tak vždy myslel na Českou republiku a její osud mu ležel na srdci. Václav Klaus není člověk, který by byl kdykoliv v politice kvůli svému vlastnímu osobnímu prospěchu, aby měl hypotéku, aby si mohl koupit auto, aby mohl uzavírat upatlané kšefty. Myslím si, že z toho nikdo nemůže Václava Klause podezírat.

Celý rozhovor s Janou Bobošíkovou si můžete přečíst v sobotním vydání deníku Právo.

Anketa

Volili byste SUPR klausovce?
Ano
11,3 %
Ne
88,7 %
Celkem hlasovalo 24811 čtenářů.

Související témata

Foto: Michaela Říhová, Právo

Jana Bobošíková

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Václav Klaus

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám