Hlavní obsah

IKEM se pochlubil již tisící transplantací jater

Lékaři pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) provedli před týdnem tisící transplantaci jater. V úterý představil transplantační program, který běží v nemocnici od roku 1995, ředitel IKEM Aleš Herman. Jubilejní pacientkou je šestačtyřicetiletá žena, která vedle jater získala i novou ledvinu.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Šestačtyřicetiletá žena je tisící pacientkou, které byla v IKEM transplantována játra.

Článek

„Jednalo se o velmi složitý výkon, který ale v IKEM patří k velmi dobře zvládnutým technikám. Stejně jako u většiny nemocných i u této pacientky byla transplantace jater jedinou léčebnou možností,“ uvedl ředitel s tím, že je velmi pyšný na to, že týmy IKEM mají srovnatelné výsledky se všemi světovými pracovišti.

Nejčastější indikací u dospělých je selhání jater v pokročilé fázi jaterní cirhózy různého původu.
Přednosta Transplantcentra Pavel Trunečka

V ČR byla poprvé úspěšně transplantována játra před 30 lety v Brně. Podle statistik Koordinačního střediska transplantací dostalo v ČR nová játra od roku 1991 do letošního července 1215 lidí.

Nejčastějším důvodem selhání jater je cirhóza

Transplantace jater patří podle přednosty Transplantcentra Pavla Trunečky v současnosti ke standardní léčbě selhání jater, metabolických vad a některých nádorů ohrožujících vážně život. „Nejčastější indikací u dospělých je selhání jater v pokročilé fázi jaterní cirhózy různého původu,“ vysvětlil.

Velmi složitý výkon umožňuje návrat k normálním aktivitám včetně návratu do zaměstnání, mladším pacientům i rodičovství. Jeden rok po transplantaci jater přežívá přibližně 90 procent pacientů, téměř 80 procent pacientů přežívá více než deset let. Třetina pacientů žije 15 let po transplantaci – tím je podle Trunečky IKEM nad evropským průměrem.

Na rozdíl od selhání ledviny, kdy člověk může dlouhodobě žít na dialýze, není při selhání jater jiná možnost záchrany než transplantace.

Operace trvá i dvanáct hodin

Játra jsou druhým nejčastěji transplantovaným orgánem. Většinou se transplantují játra zemřelého. Lze je také rozdělit a poskytnout dvěma příjemcům, případně transplantovat část jater ze živého dárce, upřesnil přednosta kliniky transplantační chirurgie Jiří Froněk.

Transplantace jater patří mezi nejsložitější chirurgické výkony. Může trvat i dvanáct hodin, transplantace srdce trvá asi 1,5 hodiny. Důležitá je shoda krevní skupiny a přibližně stejná velikost jater.

Reklama

Výběr článků

Načítám