Hlavní obsah

Klaus je jen krok od návratu do politiky

Bývalý prezident Václav Klaus je podle všeho jen krůček od návratu do aktivní politiky. Právo to zjistilo z informací z Klausova okolí a stejnou možnost naznačily veřejné výroky jeho bývalého poradce Petra Hájka a expremiéra Mirka Topolánka.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus

Článek

Klausův dlouholetý blízký spolupracovník Hájek řekl podle zdroje Práva v pátek na shromáždění sdružení Akce D.O.S.T., že momentálně v české společnosti sice žádná pravice není, nevyloučil však, že volné místo zaplní nějaký jiný pravicový subjekt.

Definitivní rozhodnutí o zapojení do stranického soutěžení bývalý prezident podle informací Práva podmiňuje tím, že se Sněmovna zítra skutečně rozpustí a na podzim budou předčasné volby.

Bobošíková by to uvítala

Topolánek na sebe nejdříve strhl pozornost výrokem, že by s Klausem šel na barikády, kdyby to bylo nutné. V neděli v pořadu České televize Otázky Václava Moravce své odhodlání zopakoval a zároveň naznačil, že subjekt, v němž by se s Klausem sešel, by nemusela být ODS, byť řada jejích politiků volá po Klausově návratu.

Stranou, které Klaus doposud věnoval svou největší přízeň, byla Suverenita Jany Bobošíkové. S předsedkyní se často veřejně ukazoval a stranickým shromážděním nikdy neopomněl zaslat zdravici.

Bobošíková v polovině července řekla serveru ilist.cz, že „nejen Česká republika, ale i Evropa potřebuje, aby lidé jako Václav Klaus opravdu byli povoláni do zbraně“.

Podle Bobošíkové záleží pouze na Klausovi, zda zvolí angažmá politické, nebo angažmá v intelektuální a vědecké rovině.

Zároveň prohlásila, že oslovuje lidi z klausovské části občanských demokratů, kteří už dnes v ODS nejsou a z nějakých důvodů ji opustili.

Tři čtvrtiny lidí jeho comebacku nefandí

Podle informací Práva použila Suverenita jako argument při přesvědčování Klause, aby právě ji udělal svou základnou pro návrat do aktivní politiky, výsledek čtyři procenta volebních preferencí, který jí v červenci přisoudila jedna z agentur.

Pokud by se tedy Klaus rozhodl jít do voleb, pak by mu byla Suverenita k dispozici. Strana by se ale musela přeorientovat z Bobošíkové na Klause a není vyloučeno ani slovo klausovci v jejím novém označení.

Česká televize však v neděli uvedla, že podle průzkumu, který pro ni vypracovaly agentury Median a STEM/MARK, by se Klaus podle tří čtvrtin obyvatel neměl do politiky vracet.

Pokud by někdo jeho návrat uvítal, pak především ženy a příznivci ODS.

Klaus předminulý týden na Sněžce k námluvám ODS řekl, že „ODS v krizi určitě je“. V jistou chvíli se Klausovi podle jeho slov zdálo, že má naději, ale když prý viděl kroky ODS v posledních dnech, zejména vylučování ze strany a výroky některých představitelů, pochopil, že jeho „angažmá v této straně v dnešní době nepřichází v úvahu“.

Anketa

Měl by se Václav Klaus vrátit do politiky?
Ano
12,8 %
Ne
87,2 %
Celkem hlasovalo 50140 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám