Hlavní obsah

Němcová by volby o měsíc posunula

Místopředsedkyně ODS a šéfka Sněmovny Miroslava Němcová by uvítala, kdyby se předčasné volby konaly až v listopadu. Ostatní strany hovoří o říjnových termínech, které nepřímo vyplývají z data, kdy by se Sněmovna měla rozpustit. Němcová by odklad zvážila s ohledem na hladké projednání některých zákonů.

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslava Němcová (ODS)

Článek

Předčasné volby by se podle Němcové měly konat v listopadu, až bude jasné, že budou projednány a schváleny veškeré normy týkající se občanského zákoníku, fotovoltaiky a sociálních služeb.

"Jestli zachováme chladnou hlavu, předčasné volby budou o měsíc později a tyhle všechny otázky budou vyřešené, tak si tím jedině usnadníme situaci do budoucna," poznamenala. Nebezpečí plynoucí z neschválení těchto norem je podle ní výraznější než nebezpečí rozpočtového provizoria.

ODS nebude v hlasování o rozpuštění jednotná

Šéf poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc v úterý Němcovou vyzval, aby zákony, která Sněmovna projednala ve třetím čtení, co nejrychleji odeslala do Senátu. "Aby tyto zákony nemohly zdržovat proces rozpuštění Poslanecké sněmovny," řekl novinářům Tejc. Podle předsedy Bohuslava Sobotky by se ODS měla k podpoře předčasných voleb přihlásit nebo říci, jak si představuje další postup.

Němcová očekává, že rozpuštění komory část poslanců ODS nepodpoří a strana je k jednotnému hlasování nabádat nebude. „Řada z nich může mít dobrý důvod pro to, aby hlasovali proti rozpuštění Sněmovny,” řekla Němcová.

Anketa

Kdy by se podle vás měly konat volby do Sněmovny?
v říjnu
81,8 %
v listopadu
5 %
později
0,6 %
v řádném termínu
12,6 %
Celkem hlasovalo 16431 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám