Hlavní obsah

Předčasné volby? V ODS už zase znějí hlasy rebelů

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv výkonná rada ODS minulý týden odhlasovala usnesení, že předčasné volby jsou nejlepším řešením současné politické krize, její představitelé se začínají cukat. Členové vedení ODS nyní otevřeně říkají, že rozpuštění Sněmovny nechtějí uspěchat. A někteří poslanci už dávají najevo, že pro něj ruku nezvednou.

Foto: Petr Horník, Právo

Boris Šťastný (ODS), Michal Babák (VV) a Michal Hašek (ČSSD) při jednání Sněmovny o důvěře vládě premiéra Jiřího Rusnoka.

Článek

Jako například Boris Šťastný, který řekl Právu, že cestu vedoucí k předčasným volbám nepodpoří. Podle něj by se pravicové strany nestačily do podzimu dostatečně aktivizovat a umožnily by tak nástup levice.

„Hrozí nebezpečí ústavní většiny ČSSD a KSČM. Za dva měsíce nelze připravit kampaň a to nebezpečí vysvětlit voličům. Předčasné volby by způsobily zánik pravice. ODSTOP 09 udělají velkou chybu, jestliže populisticky naskočí na tuto mediální vlnu,“ řekl Právu Šťastný.

Politici podle něj s nástrojem rozpuštění Sněmovny hazardují. „Představme si, že se někomu nebude líbit situace měsíc po volbách a taky bude chtít rozpuštění Sněmovny. Stejně jako poločas fotbalového zápasu má 45 minut, tak volební období je čtyřleté. Předčasné volby v takto šibeničním termínu podporovat nemůžu,“ trvá na svém poslanec.

Kuba: Potřebujeme klíčové zákony 

Na rozpuštění Sněmovny je potřeba 120 poslanců: soc. dem., TOP 09, KSČM a Věci veřejné dají dohromady 133, takže na ODS nemusí spoléhat. I další občanští demokraté totiž připouštějí, že jim předčasné volby po chuti příliš nejsou.

Ivana Weberová Právu řekla, že 20. srpna, kdy se má o rozpuštění hlasovat, do Sněmovny nepřijde. „Budu na dovolené, a nechci ji kvůli tomu rušit,“ uvedla. „Nechce se mi vyklízet pozice prezidentu Zemanovi,“ odpověděla na dotaz, zda by pro rozpuštění Sněmovny hlasovala.

Předseda ODS Martin Kuba trvá na tom, aby byly nejdříve schváleny prioritní zákony jako předlohy k občanskému zákoníku a zákon o obnovitelných zdrojích energie.

„Tlak na předčasné volby je mediálně enormní. Ale rád bych slyšel od kolegů, co bude, až se zákon o obnovitelných zdrojích vrátí ze Senátu? ODS podporuje realizaci voleb, ale nesmíme udělat chybu, aby občané platili na obnovitelných zdrojích o 400 miliónů víc. Jestli budou volby 18. října nebo až v listopadu, je jedno,“ řekl Kuba Právu.

Podobně mluví i Jana Černochová. „Jsem připravena předčasné volby podpořit, poslaneckou kancelář už mám sbalenou. Počkáme ale, jak proběhnou jednání s prezidentem, jestli budeme moci přehlasovat zákony vrácené Senátem,“ sdělila Právu.

Pospíšil se obává vlastních poslanců

Místopředseda ODS Jiří Pospíšil včera také prohlásil, že prioritou před rozpuštěním Sněmovny by mělo mít schválení občanského zákoníku. „Je to moje dítě, dělal jsem na něm šest let. Nikdo mě nemůže podezírat, že je to ode mě krycí manévr, jak se vyhnout předčasným volbám,“ řekl v ČT.

Naznačil, že si po fiasku s vyslovením nedůvěry Rusnokově vládě, kdy se proti většinovému postoji ODS nakonec postavili Jan FloriánTomáš Úlehla, není jist jednotou ODS.

„Po zkušenostech se dvěma poslanci za ODS se trochu bojím říci, jak budou hlasovat naši poslanci. Doufám, že absolutní většina uposlechne rozhodnutí výkonné rady ODS a předčasné volby podpoří. Jiné rozumné řešení není,“ řekl.

Podle něj by se nicméně mohly konat volby později. „To, že prezident rozhodne v polovině září, to není žádné zdržování,“ dodal Pospíšil. Jeho slova korespondují s dřívějším vyjádřením místopředsedkyně Miroslavy Němcové, která zmínila možnost voleb symbolicky 17. listopadu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

ODS vyloučila Hrdličku, Floriána a Úlehlu

Vedení ODS v pátek vyloučilo ze strany lobbistu Tomáše Hrdličku a dále poslance Jana Floriána a Tomáše Úlehlu. Poslanci ve středu nehlasovali proti vládě...

Výběr článků

Načítám