Hlavní obsah

Zemana na Sněžce vypískali, poutníci se ho zastali

Právo, Vladislav Prouza, Ludmila Žlábková
Sněžka
Aktualizováno

Pískotem píšťalek a křikem „Miloši Zemane, vás tady nechceme“ vítala v sobotu v poledne skupina demonstrantů na vrcholu Sněžky prezidenta, který tam přijel autem. Nesouhlas s překvapivou protestní akcí naopak vyjádřila řada poutníků včetně starosty Pece pod Sněžkou Alana Tomáška (ODS).

Skupina demonstrantů na vrcholu Sněžky vypískala prezidenta Miloše ZemanaVideo: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

„Miloši Zemane, nechceme vás tady. Krkonoše vás nevolily. Krkonoše vás nemají rádi,“ vykřikovala do pískotu skupina aktivistů zorganizovaných přírodovědcem a bývalým zaměstnancem Krkonošského národního parku Pavlem Klimešem.

„Za koho mluvíš?! Mluv ze sebe. Nám tady nevadí,“ reagovali ostatní incidentem rozladění účastníci letošní Svatovavřinecké pouti. Hlavu státu se spolu s ochrankou a několika rozhorlenými poutníky snažil bránit vlastní hrudí i jeden z blízkých Klausových spolupracovníků.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Miloš Zeman na Sněžce

Aktivisté svůj odpor vysvětlovali slovy: „Tohle byla vždy náboženská pouť, kde se střetávali v dobrém obyčejní lidé. Za totality za to byli mnozí perzekvovaní. Nechceme, aby tady jakýkoliv papaláši sbírali před volbami politické body.”

Papalášem měli na mysli Zemana. „Klause považujeme za jednoho z poutníků, jelikož už od novodobého začátku Svatovavřinecké pouti v roce 1996 chodil vždy společně s ostatními poutníky na vrchol Sněžky pěšky,“ vysvětlil rozdíl Klimeš, jemuž vadí i Zemanův pohled na sudetské Němce: „Nesouhlasíme se Zemanovými všeobecně známými názory na naše sousedy sudetské Němce.”

Nesouhlas s překvapivou protestní akcí dal najevo i starosta Pece pod Sněžkou Alan Tomášek (ODS): „Ctím názor jednotlivce, ale v tomto případě něco podobného nebylo přinejmenším namístě. Takhle by lidé jednat neměli, zvlášť když Miloš Zeman byl zvolen většinou v demokratických volbách.“

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Klaus a Zeman na Sněžce

Demonstrantům odpovídali poutníci, kteří na Sněžku vystoupili společně se Zemanovým předchůdcem Václavem Klausem slovy „Mluvte za sebe, nám tady nevadí“.

Klaus ani Zeman vystoupení protestní skupiny nekomentovali a odešli na mši celebrovanou kardinálem Dominikem Dukou.

Zeman se v sobotu odpoledne na Sněžce vyjádřil také k současné politické situaci. Přislíbil, že nebude zbytečně odkládat rozhodnutí o rozpuštění Poslanecké sněmovny. [celá zpráva]

„K rozpuštění sněmovny ještě nedošlo, a pokud k tomu dojde, tak jsem vždy říkal, že jediná cesta, jak dojít ke svobodným volbám, je úřednická vláda. Což se splnilo a nemám důvod zbytečně odkládat vyhlášení o rozpuštění poslanecké sněmovny,“ řekl Zeman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám