Hlavní obsah

Rusnok se sociálním demokratům omluvil za výroky o hvězdné pěchotě

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Premiér Jiří Rusnok se v úterý na jednání poslaneckého klubu ČSSD omluvil za výrok, že budoucí vláda sociálních demokratů bude „hvězdnou pěchotou”. Omluvu požadoval první místopředseda ČSSD Michal Hašek.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Jiří Rusnok čeká před návštěvou zasedání poslaneckého klubu ČSSD.

Článek

Rusnok v rozhovoru v úterní Mf Dnes řekl, že je zvědavý, až bude Bohuslav Sobotka sestavovat vládu, jakou sestaví hvězdnou pěchotu a za kolik dní. Rusnok ministry do svého kabinetu hledal deset dní. Za hvězdnou pěchotu se v televizní pěvecké soutěži ironicky označovali ti nejméně talentovaní uchazeči, jejichž výkony působily směšně.

Místopředseda soc. dem. Milan Chovanec ještě před stranickými jednáními vydal rozhořčené prohlášení.

„To, že jsem byl dosud příznivcem podpory vládě Jiřího Rusnoka ze strany ČSSD jako jednotné a sebevědomé politické strany, ale neznamená, že budu tolerovat, aby vrcholné představitele soc. dem. kdokoliv takovýmto způsobem peskoval. Pevně věřím, že za hvězdného pěšáka se nepovažuje ani Michal Hašek a další členové stínové vlády. Pokud Jiří Rusnok opravdu o naši podporu stojí, měl by pečlivě vážit svá slova,“ uvedl Chovanec.

Grémium i předsednictvo ČSSD se ale během dne nakonec vyslovily pro Rusnokovu vládu.

Sobotka uvažuje, že si řekne o premiérský post

Poslanci sociální demokracie tak velmi pravděpodobně zvednou ve středu pro Rusnokův kabinet ruku. Jednají o tom v těchto chvílích. Předseda strany Bohuslav Sobotka, který se k podpoře dosud stavěl skepticky, řekl, že doufá, že poslanci se k podpoře zavážou.

Sobotka už také zvažuje možnosti po případném nezdaru Jiřího Rusnoka. Podle ČTK Sobotka označil za „reálné”, že pokud Rusnokův kabinet nedostane důvěru,  řekne si o možnost sestavit vládu. ČSSD by v takovém případě napřed požádala o jednání s prezidentem Milošem Zemanem.

Podle Sobotky by ale záleželo i na postoji pravicových stran bývalé koalice. "Pokud si přejí návrat debaty na půdu Poslanecké sněmovny, což sluší parlamentní demokracii, tak by měly možnost takovou naši eventuální menšinovou vládu v rámci druhého pokusu tolerovat," citovala ho ČTK.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám