Hlavní obsah

Němcová: Topolánek měl důvěru voličů, i když byl v demisi. Rusnok ne

– Praha
Právo, Jan Martinek

ČSSD, KSČM a Věci veřejné v úterý nejspíš řeknou, jestli při zítřejším hlasování podpoří kabinet Jiřího Rusnoka. Také špičky bývalé vládní koalice budou ladit způsob, jak při hlasování o důvěře postupovat. Místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová v rozhovoru pro Právo prohlásila, že pokud kabinet ve Sněmovně neuspěje a bude dál vládnout, nebude mít důvěru voličů.

Foto: Petr Horník, Právo

Předsedkyně Sněmovny a místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová

Článek

Paní místopředsedkyně ODS, můžete zaručit, že všichni vaši poslanci budou při hlasování o důvěře Rusnokově vládě přítomni v sále?

Věřím, že budeme všichni přítomni. Nemám žádné avízo o tom, že by to mělo být jinak.

Nicméně i když vláda důvěru nedostane, Rusnok naznačil, že může vládnout v demisi, jak dlouho bude prezident Miloš Zeman chtít.

Víme, že se to může stát. Ústava skutečně prezidentovi nepřipisuje žádné lhůty, dokdy by měl jmenovat premiéra. Ve hře jsou ale i jiné faktory. Předně musí Miloš Zeman sám posoudit, do jaké míry země unese nestabilitu v podobě vlády, která nemá důvěru parlamentu.

Rusnok se odvolává na vládu Mirka Topolánka (ODS), kterou nechal prezident Václav Klaus vládnout čtyři měsíce v demisi.

Toto přirovnání kulhá na obě nohy. Topolánkova vláda vzešla z voleb, měla důvěru voličů. Tu Rusnokova vláda nemá. Václav Klaus tehdy podmiňoval, že chce vidět stojedničkovou většinu. Chtěl vědět, zda právně existuje, navíc nechtěl jmenovat vládu, která by se opírala o komunistické hlasy.

Stále platí, že se poslanci bývalé koalice mohou podepsat přímo před prezidentovýma očima?

S koaličními partnery se teprve sejdeme. V těchto dnech budou zasedat poslanecké kluby, a ty si samy řeknou, jak si to představují.

Karel Schwarzenberg (TOP 09) oznámil, že pokud Rusnokova vláda dostane důvěru, bude chtít jeho strana rozpuštění Sněmovny. Jak se k tomu postaví ODS?

Stále platí, že ODS nevysloví důvěru Rusnokově vládě, a pak se budeme bavit o dalších krocích. Ty ale řekneme až poté, co uvidíme, co se ve středu skutečně stane.

Topolánek zopakoval, že ODS, potažmo celou pravici, by měl zachránit Václav Klaus. Co si o tom myslíte?

ODS prožila s Václavem Klausem dobré časy. V něčem jsme si nerozuměli, ale to není důvod, proč bychom teď měli stát proti sobě.

Znamená to, že jeho návrat do ODS je stále ve hře?

Na toto téma opravdu nechci spekulovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám