Hlavní obsah

Potíže s palcem jen jedné nohy svědčí u Zemana o tom, že nesprávně chodí

Za problémy prezidenta Miloše Zemana s chůzí je poškození nervů cukrovkou. Pokud ale má potíž s palcem jen na jedné noze, měl by podle lékaře zaměřeného na léčbu nohou, podologa, mít také podologické vyšetření. Poškození nervů v nohou od cukrovky je vždy symetrické, zdůraznil lékař. Potíže s rovnováhou ukazují na to, že kvůli znecitlivění nohy Zeman nesprávně našlapuje.

Foto: Petr Josek, Reuters

Prezident Miloš Zeman

Článek

"U diabetické neuropatie jsou vždy postiženy oba palce, postižení jen jednoho svědčí o tom, že problém je i jinde," řekl podolog Miroslav Havrda. Palec, kde je hlavní nosný kloub chodidla, se kvůli nesprávné chůzi namáhá a bolí. Ke špatné chůzi mohl podle Havrdy přispět třeba problém s ploténkami, nutné je důkladné vyšetření, pomůže speciální obuv s tvarovanou vložkou.

Přední český diabetolog profesor Milan Kvapil řekl, že u lidí se zvýšenou hladinou cukru v krvi se časem poškodí nervy v nohou a oni hůře cítí došlapy. Nepoznají, zda je tlačí bota. Potíž je vždy u obou nohou.

Největším nebezpečím je, že si člověk poškodí kůži, což necítí, vznikne zánět, který vyústí v tzv. diabetickou nohu, a ta se musí amputovat. "Tomu se dá předejít, když se o tom ví a pacient spolupracuje," zdůraznil.

Pacient došlapuje silněji

Druhý dopad, který se podle něj týká zřejmě právě prezidenta, je ten, že jak necítí, došlapuje mnohem silněji a může si poranit palec nebo kloub. "Tím pádem se kloub druhotně v důsledku neuropatie poškodí, začne otékat a bolet. A zatímco zdravý člověk si bolavou nohu šetří, diabetik na ni dál došlapuje, protože bolest necítí, nebo ne tolik. Až se obtíž dostane do stadia, kdy je chůze nejistá z hlediska stability," popsal vývoj obtíže.

Připomněl, že není členem konzilia, je na dovolené a má informace jen zprostředkované. Konkrétní případ prezidenta nezná. K dostupným informacím o nasazené léčbě uvedl, že by postupoval stejně.

Léčba cukrovky se vždy nastaví na míru pacientovi, zkombinují se léky a upraví v rozumné míře životospráva. Podle Kvapila není dobré nutit Zemana do přísné redukční diety, aby zhubnul. V poslední době váží zhruba stejně, stačí mu dodržovat standardní životosprávu, možná trochu přísněji než doposud, ale tak, aby byl v pohodě.

"V této fázi se musí pacient šetřit a hlavně opatrně s nohama," zdůraznil.

Musí omezit kouření

Rehabilitace je vhodná třeba po operaci kloubů, u diabetiků primárně nepomáhá. "Určitě ale pomůže u diabetika v tom, že ho naučí, jak pracovat s deficitem, který už je. Při rehabilitaci se naučí pohybovat tak, aby mu nevadilo to, co už choroba způsobila," vysvětlil Kvapil.

K tomu, že konzilium nezakázalo Zemanovi kouřit, jen má snížit počet cigaret ze 40 denně na polovinu, Kvapil řekl, že by kouření také zcela nezakazoval. Vědecké důkazy mluví pro zákaz kouření. Z denní praxe ale ví, že když silnému kuřáku cigarety zakáže a on skutečně přestane, psychicky to většinou dlouho nevydrží, nahradí cigaretu jídlem a ztloustne.

"V tomto případě bychom dosáhli jen toho, že pacient přibere deset kilogramů, což mu vůbec nepomůže v základní poruše, která ho dovedla do současného stadia," řekl Kvapil s tím, že i snížení počtu cigaret na polovinu výrazně zlepší zdravotní stav pacienta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám