Hlavní obsah

Armáda dostala od Američanů osm robotů pro boj s terorismem

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patnáctá ženijní brigáda v Bechyni na Táborsku v úterý představila novinářům osm robotů Talon. Česká armáda je získala jako součást grantového programu od kongresu Spojených států amerických. Osm strojů, které dokáží likvidovat výbušniny na větší vzdálenosti, a jsou určené pro boj s terorismem, má hodnotu více než 31 miliónů korun.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Armáda získala osm robotů pro boj s terorismem.

Článek

Jak vysvětlil zástupce náčelníka Generálního štábu Armády České republiky Miroslav Žižka, jsou tyto stroje určeny pro boj s terorismem a pro nasazení ve spojenecké operaci Mezinárodní bezpečnostní podpůrné síly ISAF v Afghánistánu.

„Čeští vojáci, a především ženisté mají dobré jméno v mezinárodních operacích, o čemž svědčí i tato americká pomoc. Systém, který jsme dnes získali, budou využívat všechny útvary ženijního vojska. Tímto darem, který jsme dneska obdrželi, budeme schopni připravovat naše vojáky v domácích podmínkách ještě před tím, než budou nasazeni do operace,“ konstatoval Žižka s tím, že souprava robotů Talon také zásadním způsobem zvýší schopnosti českých vojáků.

Žižka také zmínil, že česká armáda už s roboty na likvidaci výbušnin v minulosti při různých operacích pracovala, ale vždy šlo o přístroje, které jí nepatřily.

Roboti se vrací domů, žertoval velvyslanec

Americký velvyslanec Norman Eisen, který v Bechyni roboty předával, konstatoval, že dobře ví, kdo je vynálezcem slova robot. „Karel Čapek. Takže to znamená, že roboti se vrací domů," usmíval se Eisen.

Operace ISAF v Afghánistánu, pro jejíž účely jsou roboti také určeni, skončí na závěr roku 2014. Odpovědnost za obranu země a za boj s povstalci z Tálibánu pak převezmou afghánské jednotky. Češi v Afghánistánu působí jako součást ISAF od roku 2002.

V únoru po pěti letech ukončil činnost provinční rekonstrukční tým v provincii Lógar. Češi zůstali v provincii Wardak, kde školí afghánské vojáky a policisty. Další čeští vojenští odborníci, například chemici, chirurgové a letečtí instruktoři, působí na základně KAIA u Kábulu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám