Hlavní obsah

Nejvyšší žalobce Zeman zrušil stíhání Tluchoře, Fuksy a Šnajdra

Právo, Novinky, val, jt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman zrušil trestní stíhání exposlanců ODS Marka Šnajdra, Petra Tluchoře a Ivana Fuksy. Vyhověl tak jejich stížnostem, které směřovaly proti zahájení trestního stíhání. Policie trojici podezřívala z toho, že se měli vzdát mandátu výměnou za lukrativní posty.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman na tiskové konferenci

Článek

Trojice poslanců figuruje v kauze Nagyová. Do případu minulý týden zasáhl Nejvyšší soud, který kvůli poslanecké imunitě rozhodl o částečném vynětí exposlanců z pravomoci policie a žalobců. Všichni tři byli minulý týden propuštěni z vazby, kde strávili zhruba měsíc.

Právě rozhodnutí Nejvyššího soudu bylo podle Zemana směrodatné, byť s ním podle svých slov nesouhlasí. „Rozhodnutí soudu by mělo být svým způsobem předvídatelné. A to, jak rozsáhle Nejvyšší soud rozhodl, podle mého názoru skutečně předvídatelné nebylo,” uvedl Zeman na tiskové konferenci.

Dozorovému státnímu zástupci doporučil, že bude-li trvat na trestním stíhání exposlanců, bude se muset pokusit doložit skutek tak, aby dovodil, že jeho část neprobíhala na půdě Poslanecké sněmovny.

Ištvan: Policie prověřuje případ dál

Vrchní státní zástupce Ivo Ištvan nechtěl rozhodnutí svého nadřízeného hodnotit, odůvodnění podle svých slov studuje. Zároveň potvrdil, že policie v současné době pracuje na tom, aby doložila, že trafiky pro ex-poslance se nezákonně domlouvaly i mimo půdu poslanecké sněmovny. Právě k takovému postupu dal pátečním rozhodnutím zelenou i Zeman.

Foto: Petr Horník, Právo

Vrchní státní zástupce Ivo Ištvan

Jak dlouho na tom budou detektivové pracovat, nechtěl Ištvan předjímat. „Nějaký čas to zabere, řekněme, že jde řádově o týdny,“ poznamenal Ištvan.

Rozporovali důkazy

Exposlanci ve svých stížnostech podle Zemana upozorňovali hned na několik záležitostí Například nedostatečný popis jednání, jiný motiv jednání případně rozporovali důkazy. Rovněž prý uváděli, že to, jak poslanec naloží se svým mandátem, je jen jeho vlastní odpovědností.

Co se týče ostatních aktérů kauzy, jejich stížnostem nejvyšší státní zástupce nevyhověl.

Na podzim loňského roku šestice poslanců ODS nesouhlasila s vládním daňovým balíčkem, jehož neschválení by ale znamenalo pád vlády. Trojice Fuksa, Tluchoř, Šnajdr nakonec před hlasováním složila poslanecké mandáty, aby zákonu umožnili projít. Obviněni byli za korupci proto, že tím měli získat lukrativní posty ve státních firmách.

Reklama

Výběr článků

Načítám