Hlavní obsah

Je jedno, jaký bude mít vláda program, řekl po jednání se Zemanem Benda

Právo, Novinky, jas, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman v pondělí na zámku v Lánech pokračuje v konzultacích s představiteli sněmovních frakcí. Chce je přesvědčit k podpoře kabinetu premiéra Jiřího Rusnoka. Podle šéfa poslanců ODS Marka Bendy prezident neřekl, jaký bude jeho další postup v případě neúspěchu nynější vlády, ale s odkazem na ústavní zvyklosti konstatoval, že i ty se mohou v čase měnit.

Marek Benda po jednání o podpoře Rusnokovy vlády Video: Česká televize ČT24

 
Článek

Kabinet premiéra Jiřího Rusnoka podle něj podniká „vysoce expanzivní kroky” ač ještě nepožádal Sněmovnu o vyslovení důvěry.

Benda podle svých slov poukazoval na ústavní zvyklosti a tradice, no což prý prezident reagoval slovy o tom, že tyto se v čase mohou měnit.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf poslaneckého klubu ODS Marek Benda

Prezident před časem označil ústavní tradice za idiotský pojem. [celá zpráva]

„Určitě neřekl, co udělá,” zareagoval Benda na dotaz, zda prezident naznačil další možný postup v okamžiku, kdy by vláda nezískala důvěru.  S hlasy ODS však podle Bendy počítat v žádném případě počítat nemůže, přičemž „je úplně jedno, jaký má program”.

Tejc: Pravicovou vládu si Zeman nepřeje

Šéf ČSSD Jeroným Tejc se podle svých slov s prezidentem shodl, že si nepřejí pokračování pravicového kabinetu.

„Každý hledáme své cesty, jak tomu zabránit,“ dodal Tejc.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc

Tejc před jednáním uvedl, že chce prezidenta informovat o náladách v ČSSD. Část sociálních demokratů má problém s ministrem financí Janem Fischerem, který teprve bezprostředně před jmenováním kabinetu splatil své dluhy z neúspěšné prezidentské kampaně.

Tejc uvedl, že pro něj osobně je Fischer důvěryhodnější a kompetentnější než jeho předchůdce Miroslav Kalousek (TOP 09).

Sociální demokraté mají také obavy, že program kabinetu bude pravicový. To zmínil i Tejc jako jeden z aspektů, podle nichž se ČSSD bude rozhodovat.

Podle Tejce prezident neřekl, koho by pověřil sestavením vlády v případě druhého pokusu.

Zeman si má přát vládu většiny, míní Gazdík

Později odpoledne dorazil zástupce TOP 09 a Starostů Petr Gazdík. Ten zopakoval, že jeho klub úřednický kabinet nepodpoří. V reakci na slova Tejce, že si Zeman nepřeje vládu pravice, Gazdík dodal, že si hlava státu má přát vládu většiny.

Po jednání Gazdík uvedl, že prezident by měl při případném dalším pokusu požadovat jasnou většinu ve Sněmovně. Tu podle něj mají právě strany bývalé koalice, které by chtěly za premiérku Miroslavu Němcovou (ODS).

Jako dárek přinesl Zemanovi slaninu a česnek, na oplátku si od prezidenta odnesl knihu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Gazdík (TOP 09) si ze setkání s prezidentem odnesl knihu o lánském zámku.

Již v neděli Zeman jednal s šéfkou poslanců VV  Kateřinou Klasnovou. Ta se o kabinetu vyjadřovala pozitivně, jasné slovo, zda strana vládu při hlasování o důvěře podpoří, však nepadlo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám