Hlavní obsah

Majetek přiznali i poslanci za mřížemi, Rath si přišel na víc než milión

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Stíhaný poslanec a bývalý středočeský hejtman David Rath (ČSSD), který je od loňského května ve vazbě, loni dostal mimo jiné autorský honorář 700 000 korun. Od Středočeského kraje dostal odměnu přes 484 000 korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanec David Rath

Článek

Davidu Rathovi vyšla v loňském roce kniha nazvaná Přisedněte si. Popisuje v ní mimo jiné svůj pobyt ve vazební věznici, kam byl umístěn loni v květnu poté, co ho policie přistihla s krabicí a sedmi milióny korun v ní.

Státní zástupce ho viní z přijetí úplatků a dalších korupčních trestných činů. Podle obžaloby si vzal úplatky celkem v hodnotě 16 milionů korun za to, že zmanipuloval zakázku na opravu buštěhradského zámku a zasahoval do soutěží na nákup zdravotnického vybavení pro středočeské nemocnice.

Rath obvinění popírá.

Kromě honoráře ve výši 700 000 korun si Rath přišel loni také na 150 080 korun z pronájmu. Uvedl, že působil jako lékař v pražské firmě Polymedica Chodov a jako společník ve firmě 4R, kde jsou dalšími společníky mimo jiné jeho otec Ratmír a jeho bratr Michal.

Rath ovšem není jediným zákonodárcem za mřížemi. Pravomocně odsouzen byl Roman Pekárek, jenž loni v listopadu nastoupil do Sněmovny jako jeden z náhradníků za tři středočeské poslance ODS, kteří složili svůj mandát. Šlo o Petra Tluchoře, Ivana Fuksu a Marka Šnajdra, kteří jsou nyní ve vazbě kvůli údajné korupci. Pekárek je ve vězení od letošního února, kde si odpykává pětiletý trest za korupci.

Pekárek dostal mzdu od firmy

Pekárek získal od nástupu do poslanecké funkce loni v listopadu do konce roku jako jediný vedlejší příjem mzdu od firmy, kterou spoluvlastní.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Roman Pekárek

Pekárek loni působil jako společník, jednatel a současně obchodní ředitel společnosti Decibel production. Od nástupu do funkce poslance do konce loňského roku od firmy získal na mzdě 17 477 korun. Jiné příjmy v daném období nezískal, neměl ani žádný úvěr nebo hypotéku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám