Hlavní obsah

Stíhání Julínka zastaveno, policie nemá dost důkazů

Aktualizováno

Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) vyhovělo stížnosti někdejšího ministra zdravotnictví Tomáše Julínka, kterou podal proti policejnímu usnesení o trestním stíhání, a zrušilo jej. Policie Julínka obvinila v souvislosti s podpisem smlouvy na provozování letecké záchranné služby. V úterý o tom informovala mluvčí NSZ Helena Markusová, podle níž musí policie případ dopracovat.

Foto: Petr Horník, Právo

Tomáš Julínek

Článek

„Toto usnesení zrušil jako nezákonné a policejnímu orgánu přikázal, aby o věci znovu jednal a rozhodl,” uvedla Markusová s odkazem na státního zástupce, který se případem zabýval.

Podle Markusové trestní řízení zatím nekončí. Policie by se však měla kauzou zabývat důkladněji. Vyšetřovatelé zatím podle NSZ neshromáždili dost důkazů, proto musejí pokračovat v prověřování okolností případu. Nedostatky žalobci spatřují také ve vyhodnocení materiálů a informací, které už má policie v ruce.

Protikorupční policie Julínka v dubnu obvinila ze zneužití pravomoci veřejného činitele a z porušování povinnosti při správě cizího majetku, za což mu v případě odsouzení hrozil až desetiletý trest vězení. [celá zpráva]

Podpisem smlouvy z roku 2008, podle které mají osm z deseti stanovišť letecké záchranné služby obsluhovat od ledna 2009 do konce roku 2016 soukromé společnosti DSA a Alfa-Helicopter, údajně státu způsobil škodu přibližně 792 miliónů. Státní subjekty, tedy policie nebo armáda, by podle protikorupčního útvaru službu poskytovaly daleko levněji.

Julínek: Je to zadostiučinění

Julínek označil rozhodnutí Nejvyššího státního zastupitelství za velké zadostiučinění. "Potvrdilo se, že policie svá tvrzení nepodložila reálnými důkazy, které v této věci ani obstarat nelze. Mým rozhodnutím, ani rozhodnutím vlády totiž nikdy žádná škoda nevznikla. Naopak, provoz Letecké záchranné služby je dnes levnější než za mých předchůdců," prohlásil.

V souvislosti s případem hovoří o kriminalizaci na základě politické objednávky. "Dnešní den je pro mne logickým vyústěním absurdního dramatu, na jehož začátku stálo legitimní rozhodnutí vlády o způsobu organizace Letecké záchranné služby, které bylo posléze na základě politické objednávky kriminalizováno," uvedl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám