Hlavní obsah

Sněmovna rozhodne o vydání Nečase, žalobce přinesl žádost osobně

• Aktualizováno
Právo, Novinky, rsk, ada, nig, jas

Olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan v pondělí požádal předsedkyni Poslanecké sněmovny Miroslavu Němcovou (ODS) o vyslovení souhlasu Sněmovny k vydání odstupujícího předsedy vlády a poslance Petra Nečase (ODS) kvůli zahájení trestního stíhání.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

Němcová předala žádost mandátovému a imunitnímu výboru. Výbor po projednání podá zprávu s doporučením o vydání či nevydání pro Sněmovnu.

„O této žádosti rozhodne Sněmovna na své první následující schůzi,” uvedla Eva Šmerdová z kanceláře předsedkyně Sněmovny.

Žádost o Nečasovo vydání zřejmě souvisí s případem jeho spolupracovnice Jany Nagyové. Tu policie podezírá, že nechala nelegálně vojenskými zpravodajci sledovat Nečasovu manželku a další osoby.

Nagyová figuruje rovněž v případu trojice bývalých poslanců ODS Petra Tluchoře, Ivana Fuksy a Marka Šnajdra, kteří loni opustili Sněmovnu a následně získali lukrativní posty ve státních nebo polostátních firmách. Podle policie se mohlo jednat o korupci.

Nečas sám v souvislosti s kauzou požádal, aby byl rovněž vyslechnut. Končící premiér odmítá, že by „trafiky” pro bývalé poslance byly úplatkem. [celá zpráva]

Němcová: Ištvan přinesl žádost osobně

Žádost o vydání Nečase k trestnímu stíhání doručil do Sněmovny vrchní státní zástupce Ivo Ištván.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ivo Ištvan

„Dostavil se doktor Ivo Ištvan osobně do Sněmovny, v 10.51 mi předal žádost o vydání doktora Petra Nečase k trestnímu stíhání. Já jsem tuto žádost postoupila, tak jak mi zákon o jednacím řádu ukládá, mandátovému a imunitnímu výboru,“ řekla novinářům šéfka Sněmovny a Nečasova stranická kolegyně Miroslava Němcová.

Němcová se chce nejprve seznámit s obsahem žádosti a počká na stanovisko výboru, který je podle ní kompetentní celou věc zkoumat důkladně.

„Nicméně, pokud zůstane pouze na těch informacích mediálních, které mám dosud k dispozici, tzn. že pozice pro poslance byly označeny jako kriminální čin, nikoli součást politických dohod, pokud tam nebude nic jiného, tak já budu hlasovat proti vydání Petra Nečase k trestnímu stíhání,“ uvedla Němcová.

Výbor bude chtít další podklady

Místopředseda výboru František Dědič (ODS), který v poledne dokumenty od Němcové převzal, soudí, že si výbor od policie vyžádá ještě další podklady. Podle Dědiče je žádost strohá a obsahuje jen 23 stran.

"Neobsahuje spis, jak jsme v podobných věcech zvyklí. Takže očekávám, že mandátový a imunitní výbor bude na svém zasedání chtít nějaké doplnění a teprve na základě něj bude možné se rozhodovat," citovala Dědiče ČTK.  Výbor by se podle něj mohl sejít asi 17. července. Sněmovna by pak mohla o vydání hlasovat až na řádné schůzi v září, odhadl Dědič.

Peake chce znát stanovisko výboru

Vicepremiérka končící vlády Karolína Peake (LIDEM) se zatím nechtěla vyjádřit, zda bude hlasovat pro Nečasovo vydání.

„Nejdříve se seznámím se stanoviskem mandátového a imunitního výboru, který bude mít k dispozici trestní spis. Pak se rozhodnu, jak hlasovat,“ řekla Právu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám