Hlavní obsah

V IKEM bojují s cukrovkou pomocí buněk ze slinivky

Právo, Václav Pergl
Praha

V pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) léčí cukrovku prvního typu, kterou trpí zhruba pět až deset procent všech pacientů s cukrovkou, transplantací slinivky břišní či buněk z ní. Novinářům to řekl ředitel IKEM Aleš Herman.

Foto: Profimedia.cz

Buňky slinivky břišní

Článek

Cukrovka prvního typu znamená, že pacienti jsou plně závislí na podávání inzulínu. „Jejím hlavním limitem jsou ale těžké stavy hypoglykemie, při kterých může pacient upadnout až do bezvědomí,“ soudí profesor František Saudek, přednosta kliniky diabetologie IKEM.

Dodává, že třetina nemocných se s tímto stavem potká alespoň jednou v životě, desetina jednou ročně a u deseti procent je nestabilní diabetes, kdy může mít hypoglykemie za následek i smrt. A právě u těchto obtížně inzulínem léčených pacientů může pomoci transplantace slinivky břišní.

Česká republika se řadí na osmé místo na světě v přepočtu transplantací slinivky na jeden milión obyvatel.

Převratná novinka

Přesto lékaři IKEM zkoušejí šetrnější metodu, tzv. transplantaci Langerhansových ostrůvků, což jsou 0,1–0,4 mm velké mikroorgány nerovnoměrně rozprostřené uvnitř tkáně slinivky. Jejich počet je přibližně jeden milión a celková hmotnost 1–1,5 g. A právě jejich buňky zajišťují tvorbu inzulínu.

„Na rozdíl od transplantace slinivky je tato metoda mnohem šetrnější. Ostrůvky se aplikují pouze injekčně pod rentgenem do jaterní tkáně, kde se uchytí a začnou produkovat inzulín,“ popisuje novou převratnou metodu prof. Saudek.

Ze studie na 25 pacientech se ukázalo, že čtyři z nich nepotřebovali vůbec žádný inzulín, u 60 % se obnovila tvorba tohoto inzulínu v těle a odstranily se hypoglykemie. Nový směr má tedy smysl a v IKEM ho budou rozvíjet.

Reklama

Výběr článků

Načítám