Hlavní obsah

Hádat se mezi sebou je sebevražedné, tvrdí Sobotka

Právo, Naďa Adamičková

Šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka se v rozhovoru pro Právo vyjádřil k neshodám uvnitř ČSSD ohledně možného jmenování členů strany do nové Rusnokovy vlády. Sobotka označil hádky uvnitř partaje za sebevražedné.

Foto: Petr Horník, Právo

Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

Doteď byla soc. dem. navenek jednotná, ale už se začínají některé organizace bouřit kvůli chystané Rusnokově vládě. Co tomu říkáte?

Myslím, že je tady usnesení ústředního výkonného výboru, které bylo přijato v zásadě jednomyslně a jednoznačně říká, že soc. dem. se nebude bez voleb podílet na vládě, a to je usnesení, které platí pro všechny členy strany.

Zdá se ale, že se některým nelíbí, jak ukázali Jihočeši.

Za prvé jsem přesvědčený, že i zástupci jihočeské organizace pro toto usnesení hlasovali. Za druhé bych pokládal pro soc. dem. za sebevražedné, pokud by se začala hádat mezi sebou, protože to by určitě pomohlo pravicovým stranám. A takováto prohlášení určitě nepřispívají k tomu, aby soc. dem. navenek působila jednotně. Žádná politická strana nemůže připustit, aby její členové bez rozhodnutí demokratických orgánů strany vstupovali do jakékoli vlády.

Co když nespokojených přibude?

Jsou tu orgány strany volené sjezdem, náš mandát je daný sjezdem, je tady usnesení ústředního výkonného výboru, což je nejvyšší orgán mezi sjezdy. Cesta pro soc. dem. je naprosto jasná – rozpustit Sněmovnu a dosáhnout nových voleb.

Marie Benešová se nechala slyšet, že ze soc. dem. neodejde, ať ji vyloučíte. Uděláte to?

Po pravdě řečeno, máme důležitější starosti. Teď nám jde o to, rozpustit Sněmovnu. Vylučování není něco, čím by se teď soc. dem. zabývala. Myslím, že bude stačit jasný signál vedení strany vůči těm, kteří poruší rozhodnutí soc. dem., že do této vlády vstupovat nebude. Počkáme si, až bude zveřejněn seznam členů prezidentské vlády, a pokud tam bude některý ze současných členů strany, předpokládám, že ho vedení vyzve, aby ze strany odešel. Nevidím to ale nijak dramaticky, protože tato vláda nezíská důvěru ve Sněmovně a pak se bude jednat o tom, co bude dál. Mezitím se pokusíme Sněmovnu rozpustit.

Chcete svolávat dolní komoru kvůli rozpuštění, i když nemáte potřebných 120 hlasů?

V každém případě. Myslím, že to dlužíme občanům, voličům, kteří ve velké míře volají po rozpuštění Sněmovny a po nových volbách. Chceme dát příležitost všem poslancům, aby se k této věci mohli jasně postavit hlasováním. Počítáme s tím, že by k tomu mohlo dojít k polovině července. Už jsme na to upozornili další kluby. Do té doby chceme využít čas k přesvědčování ostatních poslanců k podpoře tohoto kroku.

To ale budete muset přesvědčit koalici. S komunisty a véčkaři ústavní většinu dohromady nedáte.

Komunisté jsou připraveni dát podporu rozpuštění, deklarovali to i véčkaři a budeme nadále jednat s TOP 09 a ODS.

Máte pocit, že se vám to může podařit? Proč by to ty strany dělaly, když si chtějí počkat na třetí pokus při sestavování vlády?

Je to reálná varianta. Pokud by se ukázalo, že dostatečná většina není, tak se bude soc. dem. zabývat dalším postupem. Ale teď je pro nás rozpuštění Sněmovny prioritou. Pokládáme to za nejlepší řešení vládní krize. To, co by bylo nejhorší, je prodlužování agónie, to, že bychom tady absolvovali tři pokusy o sestavení vlády. Myslím, že to by rozhodně neprospělo autoritě žádné z ústavních institucí. Ani vládě, ani Sněmovně, ani prezidentovi.

Co přijmout případné pověření prezidenta ve druhém pokusu, což jste teď odmítli?

Nechci teď komentovat další postup soc. dem. Opakuji, že je pro nás prioritní rozpuštění Sněmovny. Na to soustředíme všechny síly.

Uvažujete o změně ústavy, která by omezila prezidentské kompetence?

O žádných legislativních návrzích teď neuvažujeme. Ale do budoucna, pravděpodobně po volbách, nevylučujeme debatu o změnách. To ale vyžaduje širší politickou shodu. Těžko si lze představit, že by se v takto rozbité Sněmovně zformovala ústavní většina pro nějaké změny.

Reklama

Související témata:

Související články

Rusnok má smůlu, LIDEM podporuje Němcovou

Vznikající vláda premiéra Jiřího Rusnoka se při hledání hlasů nemůže spolehnout na osm poslanců strany LIDEM. Ve Sněmovně tak není žádná strana, která by...

Výběr článků

Načítám