Hlavní obsah

Ještě si užijeme spoustu srandy, řekl Schwarzenberg směrem k Zemanovi

Právo, Oldřich Danda

Ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg přirovnal v rozhovoru pro Právo prezidentem Milošem Zemanem navrhovaný model úřednické vlády ke korporativistickému modelu, který fungoval za Mussoliniho v Itálii a ve Španělsku za Franka. Myslí si, že ČR si užije ještě „spoustu srandy”.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Článek

Jak se vám líbí, že prezident chystá úřednickou vládu?

To, že nás chce vykopnout, bylo již delší dobu jasné. Pokud my budeme mít většinu poslanců ve Sněmovně a on nám řekne, že ho většina nezajímá, že jmenuje vlastní vládu a my ať jdeme do háje, tak to bude zvláštní přístup k parlamentním demokratickým zásadám. Asi si řekl, příště už kandidovat nebudu, tak se teďko vydovádím a budu dělat to, co já chci, to, co mě baví a těší, a nebudu se starat o ústavní zvyklosti.

Máte nějakou možnost obrany?

Moc ne, asi budeme usilovat o nejbližší volby. Ty budou nejdříve za dva měsíce a do té doby bude existovat vláda, která bude závislá pouze na prezidentovi, bude plnit pouze jeho příkazy a změní trošku politickou krajinu.

Po jednání tripartity prezident uvedl, že součástí vlády odborníků by měli být i zástupci odborů a zaměstnavatelů. Co na ten model říkáte?

Určitě by mu to zvýšilo popularitu. Vypadá to tak, že ve vládě budou všichni kromě legitimních politických zástupců, kteří byli za tímto účelem zvoleni do parlamentu. Poté bychom se přiblížili ke korporativistickému státu. To je zajímavý model, který byl ve frankistickém Španělsku, v Rakousku před druhou světovou válkou, v Itálii za Mussoliniho. Opravdu velice zajímavý model.

Co je na tom pro vás zajímavého?

Tam došlo k nahrazení politických stran zástupci profesních svazů. A také to fungovalo. (smích)

Už se připravujete balit v Černínském paláci kufry?

Toho času ještě nemůžu, protože jsem v Lucemburku, ale v úterý s tím asi budu muset začít. Já vám něco řeknu, ještě si užijeme spousty srandy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám