Hlavní obsah

Pokud jmenuje Zeman odborníky, pak je revolucionář, zní v TOP 09

Právo, dan

V TOP 09 to vře kvůli tomu, že prezident Miloš Zeman chystá úřednickou vládu. Pokud tak zítra učiní, stane se podle šéfa ústavněprávního výboru Sněmovny Stanislava Polčáka revolucionářem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová

Článek

Podle něj by se doposud vládnoucí koalice měla pokusit v tom Zemanovi ještě nějak zabránit. „Měli bychom nejpozději zítra panu prezidentovi dodat seznam 100 či 101 poslaneckých podpisů. A pokud je nebude akceptovat, tak neakceptuje to, že voliči takto rozdali karty,“ řekl Právu Polčák.

TOP 09 doposud zastávala názor, že lepší než vláda úředníků bude rozpuštění Sněmovny a vyhlášení předčasných voleb. Podle Polčáka i to bude ústupek Zemanovi.

„Rozpouštět Sněmovnu jen kvůli tomu, že má prezident svoji hlavu, považuji za ústavně neodpovědné. Bylo by to popření ústavního modelu, kdy k rozpuštění Sněmovny má docházet jen tehdy, když je vážná politická krize. Ale tady je jen krize jedinců, krize bývalého předsedy vlády a krizí jedince je i krize postupu pana prezidenta,“ poznamenal Polčák.

O tom, jak bude TOP 09 a Starostové postupovat, by se mělo zítra poradit stranické předsednictvo a poslanecký klub.

Ustupovat prezidentovi nelze

Podle místopředsedkyně TOP 09 Heleny Langšádlové je dobré si připomenout, že dvě úřednické vlády vznikly na základě dohody politických stran, a ne úmyslu prezidenta. „Nepochybuji o tom, že prezident Klaus nejmenoval Grosse nebo Paroubka premiérem s velkou radostí,“ řekla Právu Langšádlová.

Podle ní by vláda pod prezidentovou taktovkou byla nepřístojnost. „Jsou náznaky, že by si v úřednické vládě chtěl vyprofilovat osobnosti do SPOZ, což mi přijde jako naprosto nehorázné,“ uvedla.

I ona soudí, že nemohou prezidentovi ustoupit a ihned souhlasit s rozpuštěním Sněmovny. „Určitě by se mělo postupovat tak, aby pan prezident věděl, že se v naší ústavě kromě přímé volby nic jiného nezměnilo a jsme nadále parlamentní demokracií, v níž se vláda odvíjí od Poslanecké sněmovny a k tomu by měly směřovat naše kroky,“ uvedla Langšádlová.

Předseda klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík radí počkat, až s čím konkrétně přijde prezident. „Pokud by chtěl úřednickou vládu, tak by to byl posun parlamentní demokracie k prezidentskému systému. Z ústavy je vláda odpovědná Sněmovně, a ne prezidentovi,“ uvedl Gazdík.

Anketa

Měl by prezident jmenovat úřednickou vládu, i když ve Sněmovně zřejmě nedostane důvěru?
ano
71,4 %
ne
28,6 %
Celkem hlasovalo 32954 čtenářů.

Reklama

Související články

Zeman potvrdil, že chce úřednickou vládu

Prezident Miloš Zeman na tiskové konferenci po jednání tripartity potvrdil, že chce jmenovat úřednickou vládu. V případě předčasných voleb podle něj bude...

Výběr článků

Načítám