Hlavní obsah

Vydatné deště zasáhnou většinu republiky, varovali meteorologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vydatné deště zasáhnou už v neděli večer jižní Čechy a v pondělí se budou postupně přesouvat i do většiny ostatních krajů. Výstrahu před velmi vydatnými až extrémními srážkami dnes vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Zvláště silné deště přijdou podle meteorologů v pondělí odpoledne do hor na severu a severovýchodě Moravy. Srážky mohou rozvodnit řeky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Na nejvyšší stupeň povodňové aktivity, ohrožení, může v noci vystoupat na jihu Čech Malše, Lužnice asi stoupne na druhý stupeň. "Více pršet začne v noci na pondělí na jihu Čech a na Vysočině, během pondělního dne se vydatnější déšť postupně rozšíří i do severovýchodních Čech, na Moravu a do Slezska," sdělili pracovníci ústavu.

"Ve východní polovině České republiky očekáváme vydatnější déšť," doplnili. Deště zřejmě zvednou hladiny řek v Čechách i na Moravě. "Během noci na pondělí očekáváme největší úhrny srážek v jižních Čechách v oblasti Novohradských hor a na Vysočině, kde by mohlo napršet až kolem 50 milimetrů. V povodí Malše nad Římovskou přehradou je největší riziko překročení třetího stupně povodňové aktivity," uvedli meteorologové.

Možná až na druhý stupeň stoupne v pondělí Nežárka a střední a dolní Lužnice na jihu Čech či Dyje na jižní Moravě, zejména na horním toku. Podle výstrahy ČHMÚ mohou vydatné deště přijít dnes kolem 21:00 do Jihočeského kraje. Od pondělních 06:00 platí výstraha i pro většinu Středočeského kraje a celý Královéhradecký, Liberecký, Pardubický a Jihomoravský kraj a Vysočinu. Pro všechny zmíněné kraje platí výstraha až do středeční půlnoci.

Výstraha před povodněmi pro tři kraje

Největší objem srážek podle ústavu spadne později na severu Moravy. Výstraha před extrémními srážkami platí od pondělních 15:00 do středečních 18:00 pro Vsetínsko ve Zlínském kraji, Jesenicko a Šumpersko v Olomouckém a Novojičínsko a Frýdecko-Místecko v Moravskoslezském. I ve zbytku těchto krajů ale bude zřejmě velmi vydatně pršet.

Pro Jihočeský kraj, Vysočinu a Jihomoravský kraj navíc ČHMÚ dnes vpodvečer vyhlásil také výstrahu před povodněmi, která platí od půlnoci až do odvolání. Na jihu Čech platí extrémní nebezpečí záplav pro Českobudějovicko a Českokrumlovsko a vysoký stupeň nebezpečí povodní vyhlásil ústav i pro Jindřichohradecko a Táborsko.

V Beskydech a Jeseníku až 120 milimetrů 

Vysoké je nebezpečí záplav také na celé Vysočině a Jihomoravském kraji. Od začátku platnosti výstrah v jednotlivých krajích pravděpodobně naprší do úterního večera 30 až 70 milimetrů vody. "Nejvíc pršet bude na návětří Jeseníků a Beskyd. Vydatný déšť by tam měl ustávat až během středy. Od pondělního odpoledne do středečního večera by na návětří Jeseníků a Beskyd mohlo spadnout 90 až 120 milimetrů srážek," uvedl ČHMÚ.

Deště mohou podle meteorologů zvednout hladiny řek, a to zejména na Českomoravské vrchovině, v Jeseníkách a Beskydech. S velkou pravděpodobností některé toky dosáhnou i stupně povodňové aktivity.

Reklama

Výběr článků

Načítám