Hlavní obsah

Tornádo v Krnově zničilo 50 hektarů lesa, škody mohou dosáhnout 150 miliónů

Právo, Denisa Telaříková

Původně se odhadovalo, že úterní tornádo, které se přehnalo přes Krnov na Bruntálsku a zdemolovalo asi 40 střech, poničilo také kolem 33 hektarů lesa. Z toho mělo být 18 hektarů v majetku Lesů ČR a zbytek ve vlastnictví města. V pátek však krnovská radnice přišla s informací, že zničených lesních porostů je mnohem víc.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

V krnovské části Kostelec tornádo poničilo velké množství stromů.

Článek

„Zatím to vypadá, že jen v majetku města bylo zničeno 25 až 30 hektarů,“ sdělila krnovská mluvčí Dita Círová s tím, že vyčíslené škody na lesích však ještě stále nejsou konečné. Lesům ČR vznikla škoda na 18 hektarech lesních porostů, což by mělo být zhruba 6000 metrů krychlových dřeva. Do poškozených lesů město i Lesy ČR zakázaly vstup.

Podle odborníků by se škody na lesích v Krnově mohly vyšplhat až na 150 miliónů korun. Další mnohamiliónové škody vítr napáchal na soukromém majetku.

Pojišťovny však škody ještě nevyčíslily. Město také již minimálně 400 tisíc korun investovalo do likvidace následků tornáda. „Na kontejnery, do kterých lidé vyhazují zničené věci, již padlo 170 tisíc korun,“ informovala mluvčí.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Kolem řeky protékající Krnovem-Kostelcem tornádo polámalo velké množství stromů a keřů.

Město ale také otevřelo účet, kde mohou zájemci vkládat finanční dary rodinám zasaženým úterním tornádem.

„Kdo chce poskytnout finanční dar na likvidaci škod způsobených tornádem, má možnost peníze vložit v hlavní pokladně městského úřadu, kde obdrží i darovací smlouvu. Peníze mohou jednotlivci, firmy či organizace také zasílat přímo na účet číslo: 19-0000728771/0100, variabilní symbol 6023211000.

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry tornáda v Krnově zachycené jedním z obyvatel Video: Martin Bodešínský

Už ve středu se v Krnově vybralo 4,5 tisíce korun na závěrečném koncertu Základní umělecké školy. Peníze půjdou taktéž obětem tornáda, které se přes krnovské části Ježník a Kostelec přehnalo v úterý krátce po půl šesté odpoledne. Při běsnění vichru se lehce zranilo osm lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám