Hlavní obsah

Nagyová dala sledovat premiérovu manželku, protože se bála, že je pod vlivem jehovistů

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nikoli snaha dotlačit předsedu vlády Petra Nečase (ODS) k rozvodu, ale obavy z vypuknutí skandálu kvůli údajnému napojení jeho manželky na Svědky Jehovovy byly prý důvodem, proč si již sesazená šéfka kabinetu premiéra Jana Nagyová objednala sledování Radky Nečasové.

Foto: Petr Horník, Právo

Radka Nečasová se svým manželem, premiérem Petrem Nečasem (ODS)

Článek

„Bála se skandálu a mně řekla, že to byl její hlavní motiv, že si myslela, že ho uchrání před tím skandálem,“ řekl Právu obhájce hlavní aktérky případu Eduard Bruna. Nagyová podle něj při policejním výslechu popřela, že by motivem byly její osobní zájmy vůči Nečasovi či dehonestace jeho manželky – prý právě naopak. Chtěla údajně chránit celou rodinu premiéra, především pak jeho děti, a bála se medializace domnělých aktivit Nečasové.

„Chtěla to udělat jako dobrou službu v tom smyslu, že se kolem paní Nečasové objevovali nějací podivní lidé a mluvilo se o tom. Ona (Nečasová) se prý začala paktovat se sektou jehovistů a začala shánět peníze na dary pro nějaké lidi. A protože se to paní Nagyové nějak nelíbilo a myslela si, že udělá dobře, když to odsleduje, tak požádala o nějaké sledování,“ předestřel Právu Bruna údajné pohnutky Nagyové.

Naivně se podle něj jako žena domnívala, že využitím Vojenského zpravodajství místo nějaké soukromé bezpečnostní agentury zůstane věc naprosto utajena.

„Myslela si, že si díky tomu zjistí, kteří lidé se kolem ní (Nečasové) točí, a pak udělá obrovsky záslužný čin, že půjde za šéfem a řekne, že všechno zjistila,“ poznamenal Bruna.

Nezjistili téměř nic

Nagyová se dle svých slov při výslechu znala řadu let s jedním z generálů Vojenského zpravodajství ještě z dob svého působení na ministerstvu obrany, zřejmě šlo o bývalého šéfa této tajné služby a rovněž obviněného Ondreje Páleníka. Proto ho prý požádala „z kamarádství“ o pomoc.

„Naivně si myslela, že je to úplně normální, že to je nejlepší řešení, že ta tajná služba nic nevynese a ona potom bude mít zásluhu, že na něco přišla,“ uvedl obhájce.

Na dotaz Práva, co tedy fotografie ze sledování zachycují, Bruna odpověděl, že je neviděl a zabavila je policie, nicméně mu prý obsah popsala klientka. Byly tedy k něčemu a našla Nagyová to, co hledala, tedy důkaz o pochybných známých Nečasové?

„Nezjistila nic, protože se tam (na fotkách) občas objevil vedle ní (Nečasové) jeden člověk, ale nikdo ho nikdy neidentifikoval. Nešlo však o nějaký osobní vztah s tím mužem, byl to někdo, kdo jí prý našeptával,“ popřel advokát, že by tedy mělo jít o sledování možné nevěry manželky premiéra, jak je zatím přesvědčena policie.

Dobrý skutek, nikoli boj o rozvod

Bruna rovněž odmítl, že by se jeho klientka svým jednáním snažila o to, aby Petr Nečas opustil svoji ženu, na to prý byla hrdým člověkem.

„Vůbec to nesouvisí s jeho rozvodem, chtěla udělat tzv. dobrý skutek. Mělo to být ve prospěch premiéra i jeho paní, protože klientka dospěla k závěru, že jehovisti jsou takoví a makoví a že ji (Nečasovou) hodně ovlivňují, a bála se skandálu,“ doplnil obhájce.

Nagyová se podle něj obávala, že by mohli připravit manželku předsedy vlády o peníze.

„Klientka mi řekla, že má ráda jeho (Nečasovy) děti a že na ně myslela, aby nebyl skandál, až přijdou do školy, kdyby jejich matka udělala nějakou pitomost, a aby se to nerozebíralo na veřejnosti a proběhlo to i s tím rozvodem v klidu,“ konstatoval Bruna.

Dodal, že klientka rozhodně netlačila tzv. na pilu, aby se Nečas rozvedl. „Ona (Nagyová) mi zdůraznila: Já jsem hrdá, to si musí rozhodnout on sám, já jsem na nic netlačila, ten rozvod chtěl on sám,“ uzavřel Bruna.

Reklama

Související články

TOP 09 zatím vládu nesvrhne

TOP 09 zatím vládu Petra Nečase (ODS) nesvrhne, takový je závěr sobotního večerního jednání předsednictva koaliční strany. Před nedělními rozhovory nechce TOP...

Výběr článků

Načítám