Hlavní obsah

Do babyboxu v Havlíčkově Brodě někdo odložil holčičku

– Havlíčkův Brod

Do babyboxu nemocnice v Havlíčkově Brodě ve čtvrtek po 22:00 někdo odložil čerstvě narozenou holčičku, sdělila mluvčí nemocnice Petra Černo. Děvčátko sice váží jen zhruba 2,3 kila, ale podle lékařů je v pořádku. Jedná se o již 87. dítě odložené v některém z 56 babyboxů v ČR.

Článek

"Dítě je v dobrém stavu. Nyní je v péči našich lékařů a sester na jednotce intermediární péče o novorozence," uvedl primář dětského oddělení Michal Pipek. Podle něj dal někdo holčičku do babyboxu krátce po porodu. Dítě bylo omyté a zabalené do několika vrstev ručníků.

"Z babyboxu holčičku vyndala sloužící sestřička jménem Hana, a proto miminko dostalo jméno Hanička," doplnila mluvčí nemocnice. Jedná se již o druhé dítě odložené v havlíčkobrodské nemocnici. "V roce 2007 byla nalezena v prostorách budovy rehabilitace taktéž holčička," sdělila mluvčí.

První babybox v ČR byl otevřen v roce 2005 v sídle soukromé kliniky GynCentrum v pražském Hloubětíně. Schránky o rozměrech 100 krát 60 krát 50 centimetrů jsou vytápěny na 28 stupňů Celsia a opatřeny větráním. Po jejich uzavření se aktivují senzory, které přivolají personál.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám