Hlavní obsah

Zadržení bývalí poslanci jsou podezřelí z pěti trestných činů

Právo, Josef Koukal
Aktualizováno

Bývalý poslanec za ODS Petr Tluchoř, kterého ve čtvrtek zadržela policie, čelí podezření z pletichy při veřejné zakázce, legalizace výnosů z trestné činnosti, úplatkářství, přijetí úplatku a zneužívání pravomoci úřední osoby. Právu to řekl Tluchořův právník Marek Nespala.

Foto: Petr Horník, Právo

Právník Marek Nespala

Článek

Podle informací Práva jsou ze stejných činů podezřelí také zadržený exposlanec Ivan Fuksa a někdejší náměstek ministra zdravotnictví Marek Šnajdr. Ten je momentálně v zahraničí. Jeho právník řekl ČTK, že v pátek podá policii vysvětlení.

Zadržena byla šéfka kabinetu Petra Nečase Jana Nagyová a šéf Úřadu vlády Lubomír Poul. Na policii podle informací Práva skončil i šéf Vojenského zpravodajství Milan Kovanda a jeho předchůdce Ondrej Páleník. A také bývalý poslanec Petr Tluchoř.

„Prozatím nevím, co mám hájit, protože skutek nebyl vymezen,“ řekl Právu obhájce Petra Tluchoře (ODS) Marek Nespala.

Ten před nedávnem úspěšně zastupoval před Ústavním soudem bývalého prezidenta Václava Klause proti obvinění z velezrady, které se týkalo jeho lednové amnestie. Zastupovat má i bývalého náměstka ministra zemědělství Marka Šnajdra (ODS). S tím však ve čtvrtek hovořil pouze telefonicky, protože Šnajdr je mimo republiku a mezi zadrženými není.

Nespala je podle vlastních slov zaskočen velmi obecným vymezením trestné činnosti, kterou policie vyšetřuje.

Obvinění mohou padnout po domovních prohlídkách

„Zatím je to naprosto neuchopitelné. Jediné, co máme v ruce, je příkaz k domovním prohlídkám, kde je vágně vymezeno, že za všechno zlo tady mohla parta dnes už mediálně známých lidí od veřejných zakázek v Praze na dopravním podniku až po schválení balíčku a udržení vlády,“ uvedl.

„Na sdělení obvinění má policie 48 hodin, soud pak během dalších 24 hodin může rozhodnout o vazbě,“ podotkl Nespala.

Vymezení skutků objasňovaných vyšetřovateli označil za velmi nekonkrétní. „Prý se nechali zkorumpovat tím, že jim byly nabídnuty lukrativní státní funkce. Ovšem co mělo být nabídnuto například Tluchořovi, to nám zatím nikdo neřekl. Nikdo mu totiž nic nenabídl, neslíbil, ani nedal,“ dodal advokát s tím, že s podobným postupem policie se v trestním řízení údajně ještě nikdy nesetkal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám