Hlavní obsah

Prezident navštívil vytopené Lahovičky, poděkoval Hradní stráži

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman v pátek odpoledne navštívil vytopené pražské Lahovičky, které leží na soutoku Berounky s Vltavou. Poděkoval Hradní stráži za pomoc, kterou poskytuje místním obyvatelům. Prohlásil v této souvislosti, že člověk nemá vyjadřovat soustrast, ale pomáhat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman navštívil Lahovičky, aby zkontroloval, jak členové Hradní stráže pomáhají likvidovat následky povodní.

Článek

Zeman se seznámil se situací v ulici Na Staré v doprovodu starosty Zbraslavi Aleše Háněla (nez.). Lahovičky spadají právě pod Zbraslav. Prezident se ptal lidí, zda jim Hradní stráž účinně pomáhá. „Člověk nemá vyjadřovat soustrast, ale má pomáhat,“ řekl, když se dozvěděl kladnou odpověď.

„Blahopřeji veliteli. Nebudu se chlubit cizím peřím,“ prohlásil pak směrem k přítomnému šéfovi Hradní stráže Radimu Studenému. Zeman se také zajímal o to, zda je k dispozici dostatek vysoušečů a zavítal i na zahradu jednoho z vytopených domů. Dozvěděl se, že při povodni v roce 2002 dosahovala voda výšky 3,87 metru.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman v Lahovičkách, kde pomáhají příslušníci Hradní stráže

Prezident na místě řešil i aktuální prosbu. Jeden z obyvatelů vyjádřil obavy ze znečištění pitné vody. Prezident se obrátil na velitele Hradní stráže, aby se pokusil zařídit přistavení cisterny. Při hodnocení situace Zeman poukázal, že to není poprvé, kdy se přijel seznámit se situací s místy, které vyplavila velká voda.

„Samozřejmě, že je to katastrofa,“ uvedl prezident k aktuální povodni s tím, že je rád, že nakonec Lahovičky povodeň postihla o něco méně než v roce 2002. Vyjádřil se i k roli politiků při povodních. Podle Zemana by se neměli lidem plést pod nohy, když jsou zaplaveni vodou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman v Lahovičkách, které se vzpamatovávají z povodní

Prezident soudí, že postižená místa by politici měli navštěvovat v době, kdy se začíná s odstraňováním následků, a vždy s sebou přivézt pomoc. „Balenou vodu, vysoušeče nebo třeba Hradní stráž,“ dodal Zeman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám