Hlavní obsah

Povodeň vypláchla chovné rybníky, kapři plavou na loukách

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klatovy

Až podzimní výlovy ukážou, jaké škody na rybí obsádce nadělala současná povodeň na chovných rybnících patřících společnosti Klatovské rybářství, která je druhým největším producentem ryb v tuzemsku.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Rozvodněná Úslava v Plzni-Koterově. Ilustrační foto

Článek

„Ryby šly s proudem přes bezpečnostní přepad. Jejich pohyb bylo pak vidět ve stokách a na loukách pod rybníky. Kolik toho odplavalo, nedokážeme odhadnout. To zjistíme až při výlovech,“ řekl Právu šéf Klatovského rybářství Václav Voráček.

Podle něho se ryby v rybníku snaží proudu vzdorovat, po nějakém čase ale ochabnou a voda je unáší pryč,“ vysvětlil Voráček.

Žádný z rybníků, na nichž klatovští rybáři hospodaří, povodeň výrazným způsobem neponičila. „Hráze nápor vody vydržely, na některých rybnících jsme ale museli vodu upouštět. Jinak všude zafungovaly bezpečnostní přepady,“ dodal Voráček.

Se stejným problémem se potýkají i sportovní rybáři. „Velká voda vypláchla například osmihektarový chovný rybník u Vícenic – přes hráz teklo až třicet kubíků vody za vteřinu,“ uvedl hospodář Krajského rybářského svazu Jaroslav Vogl.

Podle něj povodeň bez problémů zvládají původní říční druhy ryb. „Jsou na silný proud zvyklé a dokážou si vždy najít nějaké místo, kde se schovají, než voda opadne,“ dodal Vogl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám