Hlavní obsah

Z cestování pražskou MHD se stává adrenalinová záležitost

Právo, Novinky, ČTK, Alex Švamberk, Lucie Fialová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Hromadnou dopravu v Praze komplikují další a další výluky, takže se cesta Pražanům po hlavním městě značně prodlužuje. Soupravy na trase A už nezajíždějí do stanice Muzeum a končí na Náměstí Míru, v Radlické už nelze nasadit více tramvají. Půl dne nejezdily tramvaje mezi Kobylisy a Palmovkou. Dopravní podnik však plánuje otevřít pět stanic metra.

BEZ KOMENTÁŘE: Tramvaje na Palackého náměstíVideo: Novinky

 
Článek

Jestliže se bude dál snižovat i hladina Vltavy, a prognózy tomu napovídají, zprovozní dopravní podnik (DP) ve středu ráno pět zavřených stanic metra, řekl dopoledne na tiskové konferenci generální ředitel DP Milan Křístek. Jde o stanice Smíchovské nádraží, Kolbenova, Českomoravská, Vysočanská a Muzeum. Práce na obnově provozu ve zmíněných zastávkách podzemní dráhy začnou, bude-li průtok 2500 kubíků za vteřinu.

„Pokud i zítra bude Vltava klesat, zprovozníme všechny linky metra s výjimkou osmi stanic, kterými budou soupravy i nadále projíždět. Jedná se o Staroměstskou, Malostranskou, Florenc, Křižíkovu, Invalidovnu, Palmovku, Vltavskou, Nádraží Holešovice. Toto opatření bychom mohli udělat ve čtvrtek ráno,“ prohlásil Křístek. Průtok ale musí činit 2000 kubíků.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Uzavřená stanice metra Marlovo náměstí

Zbytek stanic začne sloužit, až se průtok dostane na 1500 kubíků.

Než se vrátí cestující do vyloučených úseků podzemní dráhy, je třeba je důkladně zkontrolovat. A to i přesto, že se tam voda vůbec nedostala. „Přechod z ochranného režimu do dopravního znamená kompletní prověrku. Zkoušky, pochůzku, zkušební jízdy soupravou. Proces zabere zhruba 20 hodin,“ přiblížil dopravní ředitel DP Ladislav Urbánek.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Linka náhradní dopravy X-B na Palackého náměstí

Komplikace v hromadné dopravě

Pražané musejí během povodní počítat s tím, že se jim cestování po Praze notně prodlouží. Přibližně o 40 minut delší než při běžném provozu byla v úterý ráno cesta náhradní dopravou ze Zličína do centra Prahy – protáhla se na více než hodinu.

Přestup z metra trasy B na stanici Radlická komplikovala nedostatečná kapacita schodiště, v metru se hromadil dav lidí. Náhradní tramvaje XB navíc nezvládly plynule odvážet cestující z metra, takže se na nástupišti tramvaje tvořily velké fronty. V oblasti Radlické nedovoluje kapacita tratí větší nasazení souprav tramvají.

Starší cestující mimo uzly si stěžovali na nedostatek informací. Na stanici Šumavská jedna paní z Prahy 3 marně hledala informace, jak co jezdí, a Novinkám řekla: "Kdyby tu aspoň uvedli, jak co jezdí, abych věděla, kde a na co přestoupit. Potřebuju do Modřan. Co je mi platné, že je to na internetu. " Informace podával pracovník dopravního podniku až na Náměstí Míru.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Cestující na Karlově náměstí studuje vedení náhradní dopravy

Nejezdily tramvaje do Kobylis 

Kvůli stoupající vodě v Zenklově ulici byla po půlnoci uzavřena tramvajová trať Palmovka–Bulovka–Ke Stírce, změnily se trasy tramvajových linek 3 a 10 a byla zavedena náhradní autobusová linka X10. Kolem poledne se ale linky vrátily na své trasy, z nichž je vyhnala Rokytka.

Už v pondělí přitom musela být uzavřena trať z Braníku do Modřan, a posílená páteřní linka číslo 3 proto končí směrem z centra ve smyčce Nádraží Braník.

Od úterního rána je zkrácena linka metra A, nově byla uzavřena stanice Muzeum, soupravy jezdí pouze v úseku Náměstí Míru–Depo Hostivař. Linka B jezdí pouze mezi Zličínem a Radlickou a Hloubětínem a Černým Mostem. Na lince C jsou v provozu úseky Háje–Muzeum a Kobylisy–Letňany.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Autobus náhradní dopravy X-C

Jinak ve středu budou jezdit také autobusy 121, 351 a 414, některé změny se dotknou i vlaků.

Foto: Novinky

Aktuální mapa provozu pražského metra

Reklama

Výběr článků

Načítám