Hlavní obsah

Čtyři kluci a jedna holčička, v Praze se ráno narodila první česká paterčata

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, Stáňa Seďová

V Praze se v neděli ráno narodila první česká paterčata. Podle lékařů z podolské porodnice je matka i pětice sourozenců, kteří přišli na svět císařským řezem, v pořádku. Miminka jsou na novorozenecké jednotce intenzivní péče.

V pražské podolské nemocnici se narodila první česká paterčataVideo: Novinky

 
Článek

Otec paterčat byl u porodu. Do Prahy jel z domova vlakem, který měl zpoždění. "Celou cestu jsem brečel, měl jsem strach, že to nestihnu," řekl. Nakonec ale dorazil včas. Dodal, že maminka před náročným zákrokem byla ve větší pohodě než on.

Lékaři dokázali podle ultrazvukového vyšetření určit ještě před porodem pohlaví třech dětí. Nyní je již jasné, že se narodili čtyři chlapci a jedna holčička.

Foto: Ústav péče o matku a dítě/Vojtěch Resler

Novorozenci v inkubátoru

Podle primáře neonatologického oddělení podolské porodnice Zbyňka Straňáka bylo všech pět dětí na světě za necelých pět minut: „Porod jsme prováděli v 31. týdnu těhotenství, veškeré dění v děloze jsme neustále sledovali ultrazvukem. Celý zákrok trval hodinu, hodinu a půl. Lékaři a sestry byli rozděleni barevně do pěti týmů, který se staral vždy o to své miminko. Přesně jsme věděli, kdy jaké vyndáváme. Samotná cesta na svět paterčat trvala pět minut, což bylo na pět miminek opravdu rychlé.“

„První z bříška maminky šel Deniel, který váží 1214 gramů, pak Michael s váhou 1318, Alex s váhou 1340 gramů, jako čtvrtá přišla na svět Terezka, která váží 1250 gramů a nakonec Martin s nejnižší váhou 1214,“ uvedl neonatolog.

Foto: Ústav péče o matku a dítě/Vojtěch Resler

Novorozence ukládají do inkubátoru

Primář Straňák předpokládá, že s ohledem na kondici novorozenců všechno dobře dopadne: „Na 95 procent budou v pořádku. Miminka jsou nyní v inkubátorech připojená přes nos na ventilátorech, které jen mírně podporují dýchání, a dostávají výživu. Alexandra je na jednotce intenzivní péče a její stav je stabilizovaný a též bez komplikací.“

 Otec má radost

„Byl jsem se na Sašu podívat, vypadá unaveně, ale v pořádku. Když jsem jí řekl, že jsou to čtyři kluci a jen jedna holčička, řekla jen ty vado. Chtěla víc holčiček, ale oba jsme hrozně šťastní, že jsou v pořádku. Miminka už jsem také viděl, ale vypadají všechny úplně stejně. Nicméně to asi nebude trvat dlouho,“ řekl novinkám usmívající se otec Antonín Kreščen.

Z obou rodičů spadla velká tíha. I když celé těhotenství podle lékařů probíhalo ukázkově, těsně před porodem se začala bát i neuvěřitelně statečná maminka. „Já jsem se celou dobu bál, strašně. Saša pořád říkala, že ona ne, ale když jsem ji viděl na lehátku, jak ji vezou na sál a už jí jen mával, bylo vidět, že má obavu,“ prozradil tatínek s tím, že i budoucnost a hmotné zajištění rodiny už vypadá mnohem lépe než před pár dny.

Foto: Ústav péče o matku a dítě/Vojtěch Resler

Porod paterčat

Jména určili rodiče s prvorozeným synem již dříve - Deniel, Michael, Alex, Martin a Terezka. V případě, že by se jim narodila místo chlapců děvčata, počítali ještě se jmény Eliška a Kateřina.

Výjimečný případ

Paterčata jsou výjimečná, rodí se pravděpodobností 1 ku 48 miliónům těhotenství.

„Na světě se narodilo celkem 795 paterčat, ale jen 134 bylo počato spontánně jako u Alexandry, což svědčí o tom, jak úžasný unikát se u nás stal,“ zdůraznila Alena Měchurová, primářka podolské porodnice.

Reklama

Výběr článků

Načítám