Hlavní obsah

Hrozba povodní si vyžádala první evakuace

• Aktualizováno
Právo, Novinky, koc, ib

Hladiny řek v Plzeňském i Ústeckém kraji stoupají a postupně dosahují třetího stupně povodňové aktivity. Stav ohrožení byl vyhlášen po třetí hodině na Radbuze ve Stankově a před čtvrtou hodinou i na Klabavě v Nové Huti. Třetí povodňový stupeň platí také na toku Bystrá v Benešově nad Ploučnicí na Děčínsku, kde již byli preventivně evakuováni první lidé.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Rozběsněná Klabava se valí pod starobylým Švédským mostem v Dobřívi.

Článek

Starostka Benešova nad Ploučnicí Dagmar Tesarčíková řekla vpodvečer Radiožurnálu, že na základě zkušeností s bleskovou povodní z roku 2010, raději evakuovali obyvatele Domu seniorů v blízkosti říčky. Radnice zároveň poslala místním sms zprávu, ať se připraví na evakuaci.

Městská policie podle starostky obchází domy a uklidňuje občany. „Budeme monitorovat situaci i nadále,“ řekla Tesarčíková Radiožurnálu.

Řeka Klabava raketově stoupá

Nejdramatičtější situace v Plzeňském kraji je na Klabavě. Platí zde nejvyšší povodňový stupeň a celodenní vydatný déšť ji rozvodnil tak, že v Hrádku u Rokycan stoupá rychlostí i přes dvacet centimetrů za hodinu. Od dvou odpoledne do deváté večer se zvedla celkem o 1,2 metru, korytem se valí skoro padesát kubíků vody za vteřinu, ještě v deset dopoledne jich bylo jedenáct. Povodeň na Klabavě se pomalu blíží hranici desetileté povodně.

Zřejmě nejhorší situace je v Dobřívi, kde se řeka zřejmě brzy vyleje z břehů a zaútočí na zdejší roubenky včetně zdejší památkově chráněné hospody - ta už je stejně jako řada dalších staveb obehnaná pytli s pískem. „Je to špatný, je to ošklivý,“ konstatuje Jaroslav Vlasák, jeden z místních postávající před hospodou.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Čekaní na velkou vodu. Dobřívská roubená hospoda má smůlu, stojí kousek od řeky.

„Záleží na tom, jak bude do rána pršet. Když zaprší na hoře v Brdech na Padrti, tak všechno steče sem,“ podotýká. Na roubené knajpě je umístěná ryska ukazující, kam dosáhla povodeň v roce 2002. O moc víc, než je rozbouřená hladina nyní, to zase není. „To může do rána všechno být, a když nepřestane pršet, tak to taky bude,“ soudí pan Vlasák a dodává: „Já jsem taky na ráně, už jsem všechno uklidil, věci dal na půdu.“

Večer v Plzeňském kraji těsně překonala hranici třetího stupně také Radbuza ve Staňkově a Úslava v Prádle. Podle hydrologů se na nejvyšším povodňovém stupni ocitne i Úhlava. V regionu už jsou uzavřené některé silnice - ze Šťáhlav do Šťáhlavic, z Červeného Poříčí do Třebícinky, z Nezvěstic na křižovatku Šťáhlavy - Losiná a vjezd do Snopoušov na Přešticku. „Neprůjezdná je také Nádražní ulice ve Švihově,“ doplnila policejní mluvčí Hana Štefflová.

Na vodní nádrži Skalka na řece Ohři u Chebu platí od dopoledne druhý stupeň povodňové aktivity. Vodohospodáři ji začali více upouštět, připravují se tak na silné srážky, jež mají přijít. Hladinu v nádrži regulují tak, aby nestoupala.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Stoupá také hladina Bíliny, což sledují obyvatelé Trmic s obavami.

Třetího stupně dosáhla Kamenice v Srbské kamenici v 15:20. V podvečer hladina začala klesat a Kamenice se asi ve 20:20 dostala na druhý povodňový stupeň. Ve Hřensku je uzavřená jedna místní komunikace a hasiči odvezli techniku ze zbrojnice, uvedl pro ČTK starosta obce Jan Havel.

Na druhém stupni je Mandava ve Varnsdorfu, v nedalekém Rumburku její hladina dosahuje prvního stupně. Nejnižší stupeň pohotovosti hlásí také Bílina v Trmicích u Ústí nad Labem a Flájský potok na Mostecku.

Hasičům proto přibývají zásahy. Jen mezi 12:30 a 13:52 profesionální i dobrovolné jednotky vyjely sedmkrát. „V Řehlovicích na Ústecku čistili koryto potoka, v Boleticích na Děčínsku zase vyčistili propust potoka, aby voda nepřitékala k nedalekým garážím,“ informoval Právo mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan.

Napilno mají také hasiči v Karlovarském kraji. „V souvislosti s počasím jsme zasahovali u šesti případů. Jednalo se o čištění propustí či čerpání vody ze sklepa,“ krátce po 15. hodině uvedl mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

Foto: Milan Malíček, Právo

Uzavírání protipovodňové zábrany na Čertovce

Hladina Vltavy v Praze se i přes neustávající déšť zatím drží na prvním stupni povodňové aktivity. Určitý vzestup hladiny ale Povodí Vltavy očekává, proto pražský krizový štáb v sobotu dopoledne rozhodl o dalších preventivních opatřeních.

Večer bude zastavena lodní doprava v centru města, bude spuštěn protipovodňový uzávěr u podchodu do Divadelní ulice a budou postaveny protipovodňové zábrany ve Zbraslavi. ČTK o tom informoval pražský magistrát. "Opatření budou hotova před 19:00," uvedl zastupující primátor Tomáš Hudeček (TOP 09).

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Pražský magistrát kvůli stoupající hladině Vltavy nechal vyklidit náplavky.

Praha už v pátek kvůli stoupající vodě nechala vyklidit náplavky na území Prahy 1, 2 a 5. Uzavřela se protipovodňová vrata na Čertovce, v okolí Prahy byla přerušena lodní doprava a skončil provoz přívozů.

Mírně stoupají i hladiny ve středních Čechách. Druhý povodňový stupeň, tedy pohotovost, byl vyhlášen na Berounce ve Zbečně na Rakovnicku a v Černošicích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám