Hlavní obsah

Ministerstvo nepovolilo dovoz delfínů pro vodní show v Praze

– Praha

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) zamítlo dovoz delfínů na plánované vodní představení v Praze. Oznámil to mluvčí MŽP Matyáš Vitík. Ministerstvo neudělilo dovozní povolení na tři delfíny skákavé z Ukrajiny. Organizátoři se proti verdiktu MŽP odvolají a akci, jejíž začátek je plánovaný na 20. června, zatím určitě neruší, řekl pořadatel delfíní show Artur Kaiser.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Ministerstvo zamítlo dovozní povolení ze dvou důvodů. "Dané exempláře nejsou dováženy za vědeckým účelem. Ministerstvo došlo k závěru, že delfíni jsou dováženi převážně za účelem komerčního využití, což je legislativou EU pro případ první generace odchované v zajetí zakázáno," uvedl mluvčí.

Delfíni, s nimiž se počítalo pro představení Delfíni v Praze, byli sice odchováni v zajetí, ale jejich rodiče pocházejí z volné přírody.

Dalším důvodem zamítnutí bylo posouzení Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, která vydala negativní stanovisko. "(Agentura) nemohla konstatovat, že dovoz nebude mít na delfíny škodlivý účinek," uvedl Vitík. Organizátoři mají nyní 15 dní na podání rozkladu, do té doby není rozhodnutí pravomocné.

Kaiser dnes řekl, že "delfíni v České republice rozhodně budou". "Nejsou to jediní delfíni, které máme k dispozici k dovozu do České republiky. Projektu se nevzdáváme," uvedl Kaiser s tím, že v příštích dnech se proti rozhodnutí MŽP odvolá. Dovozní povolení podle něj dostal mrož, který by měl také v rámci vodní show vystupovat.

Stan pro vodní arénu už vyrůstá na soukromých pozemcích u Novodvorské ulice v Praze - Libuši. Delfíní show by se tam měla provozovat do 29. září. Moderované představení s mořskými savci by mělo podle plánů organizátorů doplnit plavání s delfíny a delfinoterapie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám