Hlavní obsah

Velvyslance chce Zeman řešit s Nečasem, ten se do hry na obcházení nezapojí

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezidentu Miloši Zemanovi došla trpělivost a chce vyřešit problém se jmenováním velvyslanců na schůzce s premiérem Petrem Nečasem. Nelíbí se mu, že ministr zahraničí Karel Schwarzenberg ho svým způsobem obešel, když na neobsazené ambasády vyslal místo velvyslanců chargé d’affaires, jak o tom jako první informovalo Právo. Nečas ale řekl, že se do hry Zemana a Schwarzenberga o vzájemném obcházení nechce zapojovat.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman na sněmu STAN

Článek

„Pan ministr o tomto svém plánu neinformoval nejen mě, ale ani vládu a pana premiéra. V této situaci považuji za velmi vhodné se sejít s předsedou vlády, protože se domnívám, že bychom my dva mohli najít řešení tohoto problému,“ řekl prezident novinářům na sněmu hnutí Starostové a nezávislí. Dodal, že se chce sejít co nejdříve. Podle ústavy, řekl Zeman, jsou to právě premiér a prezident, kteří o velvyslancích rozhodují.

Nečas ale už dříve řekl, že Schwarzenbergovi do výběru velvyslanců zasahovat nebude. V pátek pro Českou televizi zopakoval, že se nezapojí do hry, kdo koho rychleji obejde mimo rámec ústavních zvyklostí. Problém bude prý řešit s oběma a nikoliv za zády toho druhého.

Prezident Miloš Zeman o jmenování velvyslancůVideo: Novinky

Schwarzenberg uvedl, že pokud by ho premiér z této otázky vyřadil, TOP 09 by odešla z vlády. Jmenování velvyslanců se zaseklo v momentu, kdy prezident navrhl, aby se slovenskou ambasadorkou stala Livie Klausová. Což Schwarzenberg odmítl.

Starostům fandí

Zeman vystoupil na sněmu Starostů a řekl, že přijel rád. Vzpomněl ve svém projevu na setkání se stovkami starostů. Vždy jim podle svých slov pokládá tři otázky: jaký mají rozpočet, do čeho investovali a do čeho se investovat chystají. A skoro vždy zjistí, že obce hospodaří mnohem lépe než stát.

Zeman navrhl STAN, aby kromě přímé volby starostů prosazovalo i přímou volbu hejtmanů. Zákon o přímé volbě starostů by pozměnil tak, aby se starostou stal nejúspěšnější kandidát z vítězné strany. „Zabránili bychom tomu, že by byl zvolen solitér, osamocený jako kůl v plotě, který nedokáže prosadit svůj program,“ řekl Zeman.

Prezident Miloš Zeman o přímé volbě starostůVideo: Novinky

Podle prezidenta by bylo dobré, kdyby bylo také možné volit politiky napříč stranami ve všech volbách, tedy i do Sněmovny. Pomohlo by to podle něj tomu, aby se do politiky dostaly nové osobnosti a ne lidé, kteří se do Sněmovny i do zastupitelstev svezli se svými známějšími kolegy. „Aby lidé nemuseli kupovat s cibulí i mrkev,“ podotkl.

Popřál starostům, aby se jim v jejich práci, které fandí, dařilo. Poznamenal také, že u starostů, kteří jdou do vyšší politiky, je jistota, že jsou to lidé na svém místě, protože se v obcích naučili rozhodovat. „V politice máme lidi, kteří nikdy neřídili nic, a podle toho jsou také jejich výsledky,“ uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám