Hlavní obsah

Mladí Češi stále patří mezi nejčastější uživatele konopí v Evropě

Mladí lidé v České republice i nadále patří mezi svými evropskými vrstevníky k nejčastějším uživatelům konopí a extáze. Uvádí to výroční zpráva Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogovou závislost (EMCDDA), která byla v úterý zveřejněna. Materiál rovněž konstatuje, že klesá obliba klasických přírodních drog a jejich místa obsazují syntetické stimulační látky.

Foto: Václav Lang, Novinky

Článek

Nelegální drogu zkusila asi čtvrtina dospělých Evropanů, tedy kolem 85 miliónů lidí. EMCDDA vychází vesměs z informací do roku 2011 a mapuje trendy v 27 členských státech EU, v Norsku, Chorvatsku a Turecku.

Mladí Češi, stejně jako v předcházejících letech, patří k nejčastějším uživatelům konopí, především marihuany. Zkusilo ji za posledních 12 měsíců 16,1 procenta lidí ve věku 15 až 34 let, více bylo jen Francouzů (17,5 procenta) a Poláků (17,1 procenta). Mezi školáky nejvíc užívají marihuanu Češi – ve věku 15 až 16 let s ní má zkušenost 42 procent. Blíží se jim jen Francouzi (39 procent). Na opačném konci žebříčku jsou norští školáci, z nichž marihuanu okusilo pět procent.

Tři milióny Evropanů kouří marihuanu denně

Marihuana je vůbec nejužívanější drogou v Evropě. Někdy v životě ji zkusilo 77 miliónů dospělých Evropanů a za poslední rok asi 20 miliónů, z toho tři milióny ji užívají prakticky každodenně. Po heroinu je nejčastějším důvodem protidrogové léčby. U narkomanů, kteří se léčí poprvé, je vůbec nejčastější příčinou léčby.

Relativně velký počet Čechů také zkusil extázi. Vyšší procenta uživatelů mají jen Británie a Nizozemsko. Před deseti lety jsme určitě patřili v Evropě ke špičce, ale v posledních letech se užívá méně, řekl vedoucí Národního monitorovacího střediska Viktor Mravčík.

Podle analytika EMCDDA Brendana Hughese je obtížné určit, proč se v dané zemi bere některá droga víc než v jiné. "To je otázka za milión. V každé zemi se to čas od času řeší. Každý expert vám může říci podle své specializace něco jiného. Kdybychom znali přesnou odpověď, tak jsme na půl cestě k vyřešení problému s drogami," řekl Hughes.

Přibývá nových látek

Evropská drogová scéna se také neustále proměňuje. V řadě zemí klesá užívání "starších" drog, jako jsou heroin či kokain, ale přibývá nových syntetických drog. "Čelíme ještě složitějšímu trhu a nevyčerpatelnému zdroji nových drog, které jsou stále různorodější," uvedla eurokomisařka pro vnitro Cecilia Malmströmová. Připomněla, že loni bylo hlášeno 73 nových psychoaktivních látek, z nichž 30 napodobovalo účinky konopí.

"Tyto často velmi silné výrobky se objevily téměř ve všech evropských zemích," zdůrazňuje zpráva s tím, že k jejich šíření napomáhá internet. Jsou často prodávány v kamenných či on-line obchodech jako přírodní a legální produkty. Podle Mravčíka v ČR patří k nejčastějším spice, směsi obsahující právě syntetické kanabinoidy nahrazující konopí.

Vedle extáze nejčastěji užívanými syntetickými drogami zůstávají v Evropě amfetaminy, jejichž užívání ale v ČR klesá. Potvrzuje se trend šíření pervitinu v Evropě. Užívání pervitinu, které je v Evropě historicky nízké a je omezeno převážně na Českou republiku a Slovensko, se nyní šíří, zdůrazňuje zpráva. Podle ní se začíná užívat v Německu, Řecku, na Kypru a v Turecku. Zdá se, že se rozšířila výroba v pobaltských zemích určená na vývoz do skandinávských států, tvrdí zpráva.

Počet úmrtí na předávkování klesá

Celkově bylo v roce 2011 v Evropě hlášeno asi 6500 úmrtí z předávkování drogami. Znamená to pokles ze 7000 případů v roce 2010 a 7700 případů v roce 2009. Počet úmrtí způsobených drogami poklesl i v ČR – v roce 2011 na 28. V roce 2010 to bylo 55 a v roce 2009 pak 49 osob.

Klesá počet evropských narkomanů nakažených virem HIV. Z tohoto příznivého trendu vybočuje propuknutí HIV epidemie mezi uživateli drog v Řecku a v Rumunsku. V ČR je situace relativně příznivá, je zde registrováno devět narkomanů užívajících injekční stříkačky, kteří jsou nakaženi HIV.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám