Hlavní obsah

Těhotenství s paterčaty bere žena z Milovic s úsměvem, na svět přijdou v neděli

Právo, Stáňa Seďová

Poprvé v novodobé české historii se narodí paterčata. Maminka Alexandra Kiňová (23) je už dva měsíce v podolské porodnici, kde je na její nedělní porod připraven pětičlenný tým operatérů, anesteziologů i celé neonatologické oddělení.

Žena z Milovic bere těhotenství s paterčaty optimistickyVideo: Novinky

 
Článek

Vše probíhá, jak má. Snad až na to, že drobná mladá maminka, přestože ve svém bříšku nosí hned pět dětí, přibrala jen 26 kilogramů. „To mi přijde také trochu zvláštní, protože během prvního těhotenství, ze kterého mám nyní pětiletého synka, jsem přibrala 34 kilo. Podle ultrazvuku lékaři ale přesné váhy ani pohlaví nejsou schopni rozeznat. Miminka se vzájemně překrývají, takže zatím víme jen, že mám v bříšku holčičku a dva jednovaječné kluky. Ostatní budou překvapením,“ usmívá se statečná pacientka, kterou chválí i ošetřující lékař.

„Maminka to nese dobře a velmi optimisticky. I když tu v ústavu probíhaly vícečetné porody, které i u čtyřčat vždy dopadly dobře, toto je skutečně extrémní věc. Ale celý tým operatérů je už nyní připraven na telefonu. Vše je zajištěné,“ řekl Právu Hynek Heřman, šéf oddělení rizikového těhotenství Ústavu pro péči o matku a dítě (ÚPMD). Už za týden by mohla Alexandra své děti držet v náručí. „Vše už je naplánované. Porod by měl proběhnout v neděli 2. června v sedm hodin ráno,“ sdělil redakci ředitel ÚPMD Jaroslav Feyereisl.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Maminka prvních českých paterčat si na průběh těhotenství nemůže stěžovat.

„Pohybuje se mi dobře, žádné problémy nemám s dýcháním, ani se spaním. Spím na boku, a když se to některému z miminek nelíbí, otočím se. Není to jako z hororu, jak si lidé představují, že se hýbou všechna najednou. Ale kopou po jednom, když začne jedno, druhé mu to vrátí, takže ty pohyby jsou spíš dokola,“ popisuje Alexandra.

Nechtěli jsme tomu věřit, přiznala matka

„Žijeme v bytě 1+1 ještě s pětiletým synkem. Město nám sice slíbilo byt 3+1, ale jinak žádné peníze za porod nedostanu, jen mateřskou a dvě pečovatelky, ale nevím, kam se s takovou bandou vejdeme,“ líčí mladá maminka a vzpomíná, že když poprvé slyšela verdikt gynekologa, dala se do pláče.

„Ještě dříve teda vlastně začal plakat partner. Nejdřív to měla být dvojčata, pak čtyřčata, ale tomu jsme nechtěli věřit a říkali jsme si, že se spletli. Když mi pak lékař na konci března ukázal pátou hlavičku, teprve nám to došlo. Už se nám i ozvali nějací lidé, že by rádi pomohli, a za to jsme obrovsky vděční, protože já vážně nevím, co budeme dělat, až budou na světě,“ dodává Alexandra Kiňová.

Už nyní pracovnice z Českomoravské asociace Klubů dvojčat a vícerčat zřizuje speciální konto, kam by mohli zájemci budoucí osmičlenné rodině přispět. V tuto chvíli se na ni mohou obrátit lidé, kteří chtějí pomoci, na e-mail dvojčata@atlas.cz .

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám