Hlavní obsah

Studenti vyzývají budoucí profesory, aby kvůli Putnovi titul nepřijímali

Aktualizováno

Studenti se obrátili na kandidáty, kteří by v červnu měli být prezidentem jmenováni profesory, aby do doby, než se vyjasní situace kolem akademika Martina C. Putny, nepřijímali profesorský titul. Na Putnovu podporu vznikla rovněž petice. Prezident Miloš Zeman jej odmítl jmenovat s tím, že důvody sdělí soudu, pakliže se na něj Putna obrátí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pedagog Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy Martin C. Putna

Článek

Krok prezidenta kritizovali kromě akademiků také představitelé ODS, TOP 09, ČSSD i LIDEM.

"Situace, kdy prezident republiky bezprecedentně odmítne jmenovat kandidáta, který prošel náročným profesorským řízením a byl vědeckou radou Univerzity Karlovy v Praze navržen ke jmenování profesorem, si podle našeho názoru žádá důkladné vysvětlení," uvádí iniciativa Za svobodné vysoké školy ve svém otevřeném dopise. Od pondělního rána se pod něj podepsalo přes 200 lidí.

"Obracíme se na ty z vás, kteří jste prošli řádným profesorským řízením, s výzvou, abyste ve svém zájmu a v zájmu zachování akademických svobod nepřijímali titul z rukou prezidenta republiky, dokud svůj postoj vůči Martinu C. Putnovi nepřehodnotí nebo uspokojivě nevysvětlí," vyzvala iniciativa. Stála například za loňskými masivními protesty studentů proti reformě vysokých škol. Připojí se prý i ke čtvrtečnímu protestu, stejně jako například iniciativa Inventura demokracie.

Jasno bude 11. června

Jmenování profesorů je naplánováno na 11. června. Kvůli nejmenování Putny se má s prezidentem sejít rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl, na jehož škole Putna působí.

"Pokud by tomu tak skutečně bylo a pan prezident by jmenování nakonec nepodepsal, jednalo by se o historicky první případ a bylo by nutné hledat řešení," uvedl mluvčí ministerstva školství Marek Zeman.

Na Putnovu podporu je na čtvrtek svolán protest před Hrad, organizátor a předseda Strany zelených Ondřej Liška ČTK řekl, že očekávají až 2000 účastníků. Už v pondělí protestovali studenti Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy před budovou školy v Jinonicích.

"Považujeme za nepřijatelné, aby prezident odmítl udělit akademickou hodnost Martinu Putnovi kvůli jeho občanským postojům, jak tomu nasvědčují všechny dosud známé informace. Mnozí z nás navíc v postupu prezidenta Zemana vidí pokračování pokusů o to, osvojit si více pravomocí, než prezidentovi dosud náleželo, a to na úkor ostatních ústavních institucí i vysokých škol," vysvětlil Liška, proč svolal čtvrteční protest na Hradčanské náměstí. Protesty se prý budou konat snad i v dalších městech.

Zeman: Protestovat může každý

Akci prý podporuje například senátorka Eliška Wagnerová (za SZ), vystoupit má také někdejší rektor Masarykovy univerzity Jiří Zlatuška nebo pořadatel průvodu sexuálních menšin Prague Pride Czeslaw Walek. Spekuluje se totiž o tom, že právě Putnova účast v tomto průvodu a jeho další aktivity týkající se homosexuality jsou důvodem, proč mu hlava státu nechce udělit nejvyšší akademickou hodnost.

Prezident Zeman k vyhlášeným protestům podotkl, že demonstrovat má právo každý a on sám byl účastníkem demonstrace 17. listopadu 1989, která odstartovala konec komunistického režimu v Československu. "Od té doby si myslím, že právo na demonstrace je nedělitelné a že ho má každý. I když, a právě proto, že nesouhlasí s mými názory," řekl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám